sport
0

Međunarodno Taekwondo prvenstvo: Za trofeje se bori 535 takmičara iz 33 države

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Najveće međunarodno taekwondo prvenstvo u Bosni i Hercegovini pod nazivom "Bosnia Open 2015.", počelo je danas u dvorani Ramiz Salčin na Mojmilu u Sarajevu.

 Nakon osam godina uspješne organizacije međunardnog taekwondo prvenstva Olympic Open, Taekwondo klub "Zlatni Ljiljani" je dobio pravo na organiziranje međunarodnog bodovnog taekwondo turnira WTF G1 klase - "Bosnia Open" 2015. 

Jedan od uslova za dobijanje ove dozvole je bilo učešće između deset do 15 država na prethodno organizovanim taekwondo takmičenjima, što je i postignuto kroz Olympic Open.

"BosniaOpen" 2015. je G1 takmičenje što ga čini bodovnim prvenstvom za svjetsku rang listu, kao i za kvalificiranje na Olimpijske Igre. Ovakvih turnira u Evropi ima ukupno petnaestak.

Ahmet Dilek, predsjednik Organizacionog odbora prvenstva, kazao je za AA da se na ovom takmičenju dodjeljuju bodovi za učešće na Olimpijadi.

"To je jako bitno za sve sportiste jer jedino ovdje mogu dobiti bodove kako bi učestvovali na Olimpijadi. Ovdje se nalaze takmičari iz 33 države, olimpijski i svjetski prvaci. Imamo 535 takmičara iz 106 timova", pojasnio je Dilek.

Prema njegovim riječima, u takmičenju učestvuju takmičari iz različitih zemalja, ali je najbitnije pomenuti Tursku, Azerbejdžan, Veliku Britaniju, Njemačku, Srbiju, Grčku i Hrvatsku među kojima se nalaze svjetski prvaci.

Naglašavajući značaj ovakvog događaja za Bosnu i Hercegovinu Dilek navodi da, prije svega, kada se kaže da učestvuju 33 države, to sve samo po sebi govori.

"Imamo čak takmičare i sa Novog Zelanda. Takmiče se kadeti, juniori i seniori", pojasnio je Dilek.

Taekwondo prvenstvo se održava danas i sutra.