Atletika
0

Međunarodni juniorski miting prijateljstva "Sarajevo 2008."

FENA
Atletski savez Bosne i Hercegovine u subotu na Olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović Hase" deveti put organizira međunarodni juniorski atletski miting prijateljstva - Sarajevo 2008.

Na mitingu će učestvovati 129 mladih atletičara i atletičarki iz osam zemalja - Bugarske, Hrvatske, Njemačke, Mađarske, Slovenije, Srbije, Turske i Bosne i Hercegovine.

Prema prijavljenim rezultatima pojedinih učesnika ovo takmičenje, koje se nalazi u kalendaru Evropske atletske federacije (EAA), po kvalitetu i brojnosti još jednom će opravdati epitet najjačeg na Balkanu i jednog od tri najbolja u Evropi.

Predsjednik Atletskog saveza BiH (AS BiH) Momir Tošić na pres-konferenciji je kazao, da je sve urađeno kako bi se stvorili optimalni uvjeti za boravak i takmičenje najboljim mladim atletičarima.

" U ovoj godini obilježavamo i 60 godina ASBiH, tako da i kroz organzaciju ovogodišnjeg mitinga želimo da obilježimo taj jubilej", kazao je Tošić.

Od 15 naših takmičara, koje su odredili selektori Kada Delić-Selimović i Nebojša Matijević, najviše se očekuje od juniora Miše Radakovića, Borisa Suslovskog i Selmira Džanića, a kod juniorki od Gorane Cvijetić, Indire Đulović i Jasne Horozić.

Takmičenja će biti održana u 17 disciplina. Svečano otvaranje na programu je u 16.00. sati. Miting se završava u 18.30 utrkom mješovitih štafeta 4X100 m, što je specifičnost ovog takmičenja.

Pobjednicima u ekipnoj i pojedinačnoj konkurenciji bit će dodijeljene medalje i pehari, a osigurane su i novčane nagrade za najuspješnije. Sve gostujuće reprezentacije u Sarajevo će doputovati u petak i bit će smještene u hotelu "Terme" na Ilidži.

Miting je podržala Međunarodna atletska federacija -IAAF, te NATO, EUFOR i Oružane snage BiH, koji su najavili da će posjetiocima podijeliti 150 lopti.

Tehnički organizatori takmičenja su AK Sarajevo i AK Bosna.