Nestašni bokserski prvak
0

Mayweather dužan platiti Pacquiaju 114.000 dolara

Totalsport
Floyd Mayweather Junior
Floyd Mayweather Junior
Amerikanac Floyd Mayweather Junior (35), svjetski bokserski prvak u velter kategoriji prema WBC verziji, odlukom Okružnog suda u Nevadi dužan je platiti svom filipinskom rivalu Mannyju Pacquiaju 114.292.60 američkih dolara.

Prije tri godine je Pacquiao podigao sudsku tužbu protiv Mayweathera zbog klevete, jer je Amerikanac rekao kako se Filipinac služi doping-sredstvima.

Mayweather se trebao pojavljivati na zakazanim ročištima za taj slučaj između juna i oktobra prošle godine, ali nije došao ni na jedno. Pacquiao je zatražio od suda naknadu advokatskih troškova, te je uz pomoć svog advokatskog tima uspio dokazati da je Mayweather u zakazanim terminima za ročišta fotografiran kako se zabavlja po noćnim klubovima širom zemlje, te "pleše, pije i spaljuje novac, sve to u društvu atraktivnih žena", dok se sudu opravdavao prezauzetošću treninzima u terminima zakazanih ročišta.

Sudija Okružnog suda u Nevadi Larry R. Hicks donio je odluku kako Mayweather zbog nepoštivanja suda, odnosno nedolaska na ročišta, mora platiti Pacquiaju 113,518.50 dolara advokatske naknade, te još 774.10 dolara za sudske troškove.

U augustu je Mayweather bio pušten je iz zatvora u Las Vegasu nakon odslužene dvomjesečne kazne zbog porodičnog nasilja. Podsjećamo, Mayweather je osuđen jer je u septembru 2010. pretukao bivšu djevojku i majku troje svoje djece. Bokser je priznao krivicu i dobio je šest mjeseci zatvorske kazne za taj ispad, ali pola od toga uvjetno. Na kraju je odslužio samo dva mjeseca.

Tokom profesionalne karijere Mayweather je odradio 43 borbe i ostvario isto toliko pobjeda, od čega 26 nokautom. Njegov susret protiv Pacquiaja u ringu mogao bi se prema nekim najavama dogoditi idućeg ljeta.