Novi život
212

Legendarni ski-skakač Jane Ahonen popravlja automobile i kampere: Nema više nacionalnog heroja

H. H.
Janne Ahonen u novoj ulozi (Foto: Janne Nykanen)
Janne Ahonen u novoj ulozi (Foto: Janne Nykanen)
Jedan od najboljih skijaša skakača svih vremena Finac Jane Ahonen (44), danas je daleko od sporta koji ga je učinio planetarno popularnim.

"Leteći Finac" je tokom karijere osvojio dva olimpijska srebra, pet titula šampiona svijeta, čak pet puta trijumfovao je na turneji "Četiri skakaonice", a dva puta osvajao je Kristalni globus za ukupnog pobjednika Svjetskog kupa.

Ipak, danas se bavi potpuno drugim stvarima i posvetio se automobilima. U nedavno otvorenom autosalonu s potpunom uslugom - prodaje, održava i popravlja automobile i kampere.

"Mogao sam da radim u Savezu, čak i uz bolju platu. Ali previše me je to podsjećalo na život koji sam imao kao profesionalni sportista. Bilo je puno putovanja, bio sam odgovoran za cijeli tim. Nešto mi je nedostajalo", kazao je Ahonen, dodavši:

"Od djetinjstva sam pravio i popravljao motocikle i automobile. Ja sam zanatlija i prodavač. Uglavnom se fokusiram na kampere, ja ih pravim i prodajem. Također, radim i na njihovom opremanju, redizajniranju… Mušterije me pozivaju i traže od mene da im instaliram određene stvari. Drago mi je što konačno mogu da živim kao običan čovek. Lijepo je doći na posao, znajući da ću imati vremena za sebe kada se vratim kući", rekao je Finac, koji uopće ne želi da se osvreće na karijeru.

"Naglašavam da Jane Ahonen, nacionalni heroj Finske, više ne postoji. Imao sam priliku da vodim privilegovan život, ali je srećom to vrijeme prošlo", zaključio je.

Ahonen je rekorder po broju podijuma (108) i broju Top 10 plasmana (248) u Svjetskom kupu.