Okupljanje na Ilidži
29

Ženska U20 reprezentacija počela sa pripremama za Evropsko prvenstvo

Klix.ba
Foto: KS BiH
Foto: KS BiH
Ženska U20 košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine okupila se danas na Ilidži, čime su zvanično počele pripreme za Evropsko prvenstvo koje će se od 8. do 16. jula održati u Portugalu.

Naša reprezentacija nalazi se u izuzetno jakoj C grupi, zajedno sa selekcijama Francuske, Slovenije i Mađarske. Primarni cilj bit će opstanak u A diviziji, ali će naše djevojke pokušati da ostvare i bolji rezultat.

Kompletan plan priprema poznat je još odranije, a kako ističe selektor naše reprezentacije Mara Lakić-Brčaninović, djevojke će i ove godine imati sve potrebne uslove za kvalitetan rad te adekvatne sparing partnere u pripremnom periodu.

"Mi ćemo večeras odraditi jedan laganiji trening i odmah putujemo u Skoplje na seniorski turnir. Bit će to dobro iskustvo za ove djevojke, jer većina njih već igra seniorsku košarku i iz tog razloga smo i prihvatili učešće. Odmjerit ćemo snage sa Japanom, Bugarskom i Makedonijom, a po povratku u BiH, radit ćemo 20-tak dana u Sarajevu. Potom nas očekuju prijateljski susreti sa Turskom, a u Zagrebu i Beogradu sastat ćemo se sa selekcijama Hrvatske, odnosno Srbije. Mislim da je zaista napravljen jedan lijep i kvalitetan program i raspored utakmica jer imamo dovoljno prostora da iz svakog susreta izvučemo pouke i ispravimo eventualne nedostatke, kako bismo što spremniji dočekali Evropsko prvenstvo", kaže selektorka Lakić-Brčaninović i dodaje:

"Najvažnije mi je da sve djevojke budu zdrave i da nemamo problema sa povredama. Moram se zahvaliti i KS BiH koji nam je u ovoj teškoj situaciji obezbjedio kvalitetne pripreme."

Jedna od najboljih mladih bh. košarkašica Melisa Brčaninović ističe zadovoljstvo zbog početka priprema.

"Većina djevojaka se već poznaje, tako da vjerujem da ćemo dobro sarađivati na terenu i van njega. Naš zadatak jeste da maksimalno iskoristimo ovaj pripremni period kako bismo se što bolje spremile za prava iskušenja koja nas očekuju na Eurobasketu u Portugalu. Mislim da će nam seniorski turnir u Skoplju biti od velike koriste, jer većina djevojaka već igra seniorsku ligu. Rezultat u Makedoniji neće biti u prvom planu, idemo da se borimo i da se dokažemo protiv iskusnijih i starijih od sebe", jasna je Brčaninovićeva.

Mlada bh. reprezentativka Ivona Krakić slaže se sa svojom saigračicom.

"Kao što je rekla Melisa, odlično je što već večeras putujemo na turnir u Skoplju. Odmah ćemo vidjeti kako funkcionišemo na parketu zajedno, kao reprezentacija, protiv ni malo naivnih selekcija. I što je najvažnije, imat ćemo i više nego dovoljno vremena da ispravimo sve eventualne nedostatke i unaprijedimo igru do početka Evropskog prvenstva. A divizija je uvijek veliki izazov, sve selekcije su jake i želimo što spremnije dočekati Eurobasket", rekla je Krakić.

Nakon odrađenog treninga, naša reprezentacija večeras putuje u Skoplje, a prvi meč odigrat će u petak protiv selekcije Japana. Povratak u Sarajevo planiran je za ponedjeljak.