Problemi s okom
75

Zabrinjavajući snimci MVP-ja NBA lige: Da li mu je paralizovano pola lica?

N. K.
Embiid imao velikih problema tokom utakmice (Foto: Screenshot)
Embiid imao velikih problema tokom utakmice (Foto: Screenshot)
Prošlogodišnji MVP NBA lige Joel Embiid se nakon dva mjeseca pauze zbog povrede vratio na vrijeme za play-off, a u prijenosu meča između njegovih Philadephia Sixersa i New York Knicksa (101:104) se u više navrata primijetilo da uopšte ne trepće na lijevo oko.

Naime, kad god ga je kamera fokusirala, bilo pri izvođenju slobodnih bacanja, bilo dok je ležao na parketu, lijevo mu je oko bilo stalno otvoreno, dok je na desno normalno treptao.

U jednom trenutku je čak pogledao prema gore, ali mu se samo naborala desna strana čela, što je navelo na sumnju da mu je cijela strana lica paralizovana.

Tokom intervjua u svlačionici sve vrijeme je držao pognutu glavu i rukama pokrivao lice, a na društvenim mrežama su brzo pronašli situaciju kada ga je nehotice udario saigrač Kelly Oubre Jr..

Kamerunski centar i novi američki reprezentativac se nakon toga odmah uhvatio za lice, a kako je u idućem trenutku igrom slučaja pozvan time-out, u prijenosu se nije vidjelo što se dalje događalo.

Embiid je dan kasnije na jutarnjem treningu snimljen sa sunčanim naočarama u dvorani, što upućuje na osjetljivost oka, ali samo pojavljivanje na treningu dobar je znak da nije ozbiljnija povreda.

Inače, svjetski mediji prenose mišljenje doktora Briana Sutterera koji smatra da se radi o oštećenju živca koji iz mozga prima naredbu za treptaj, a druga teorija upućuje na Bellovu paralizu koju uzrokuje virusna infekcija.