Košarka
6

Tuga u Jesenicama: U lavovskoj borbi BiH pobijedila Litvaniju, ali ne ide dalje

Klix.ba
Foto: Anadolija
(Foto: Anadolija)
Reprezentacija Bosne i Hercegovine je večeras u fantastičnoj utakmici u Jesenicama pobijedila Litvaniju rezultatom 78:72, ali ipak neće proći u drugi krug Eurobasketa 2013 u Sloveniji. Za prolaz dalje bila nam je potrebna pobjeda od 10 koševa razlike protiv Litvanije.

Litvanci su otvorili prvu četvrtinu za nijansu bolje od naših košarkaša koji su bili nervozni u prvim trenucima utakmice. Naši protivnici poveli su 5:0, nakon čega je prve poene za naš tim postigao Kikanović. Rezultat je potom poravnao Đedović iz brzog kontra napada. Isti nas je igrač doveo u prednost sa linije za slobodna bacanja. Među lošijim igračima u našem timu u prvoj četvrtini je bio Zack Wright koji ponovo nije mogao da realizuje čiste situacije. U drugom dijelu prve četvrtine igralo se vrlo brzo, a nijedna reprezentacija nije mogla napraviti razliku u svoju korist. Na odmor se otišilo kdo rezultata 18:18.

Litvanci su drugu četvrtinu otvorili tricom. Uvratio je Teletović, a potom su Gordić i Stipanović odigrali odličnu akciju za vodstvo BiH 22:21. Stipanović je odigrao nekoliko sjajnih minuta kako u napadu tako i u odbrani. U tim trenucima, 6:40 minuta do kraja, vodili smo 24:21. Wright ponovo nije postigao dva polaganja. Naši protivnici su to iskoristili i poveli prije time outa koji je zvao Aco Petrović 2:26 minuta do kraja prvog poluvremena. Kikanović je u posljednjim sekundama utakmice doveo našu reprezentaciju do prednosti šutem sa distance. Na odmor se otišlo kod rezultata 31:30 za našu najbolju selekciju.

Pocius je svojim poenima otvorio i drugo baš kao i prvo poluvrijeme. Litvanci su poveli 32:31, ali je Teletović odmah u narednom napadu vratio prednost šutem s poludistance. Na polovini treće četvrtine Litvanija je vodila rezultatom 46:43. Obje reprezentacije postigle su nekoliko dalekometnih šuteva, ali je veću korist od takve igre imala litvanska reprezentacija. BiH je na pet poena prednosti otišla dvije minute do kraja treće četvrtine kod rezultata 53:48. Na kraju fantastične treće četvrtine vodili smo 52:57. Svakako treba izdvojiti veliku borbenost naših košarkaša koji su ginuli za svaku loptu što nam se i vratilo vodstvom.

Posljednja četvrtina je počela idealno. Prvo je Stipanović blokirao Litvance, a zatim je Teletović pogodio tricu sa devet metara. Publika je uživala u sjajnoj, ali prije svega, košarci do posljednjeg daha. Devet minuta do kraja ispunili smo bonus, a Teletović je napravio četvrtu ličnu grešku što nam je izuzetno otežalo posao. Ipak, naši momci su odigrali nevjerovatnu dionicu. Teletović je 5:19 minuta do kraja utakmice pogodio tricu s 10 metara za 14 koševa prednosti (72:58). Litvanci su uspjeli spustiti rezultat na 67:74 nakon što su naši košarkaši protraćili nekoliko napada.

U finišu utakmice Litvanija je bila pribranija, uspjela se stabilizovati i organizovati, dok su naši košarkaši promašili nekoliko ključnih napada. Veliki teret našim košarkašima predstavljale su i lične greške i izlazak iz bonusa u prvoj minuti posljednje četvrtine.

Nakon posljednje tri utakmice i pobjede ostaje velika žal zbog poraza protiv Latvije i Srbije na početku prvenstva što se pokazalo ključnim.

Najefikasniji u našoj selekciji je bio Mirza Teletović s 31 poenom uz sedam skokova. Đedović je ponovo odigrao sjajnu utakmicu s 20 poena, četiri asistencije i skoka uz herojsku odbranu. Kikanović je dodao 10 poena, Šutalo je upisao sedam, a Gordić šest.

Najbolji u redovima Latvije je bio Kleiza s 20 poena i 10 skokova. Pocius je dodao 14 poena.

Tekstualni prijenos utakmice mogli ste pratiti ovdje.

Konačan rezultat

Litvanija - BiH 72:78

Tabela grupe B

  1. Srbija 8
  2. Latvija 8
  3. Litvanija 8
  4. BiH 8
  5. Crna Gora 7
  6. Makedonija 6