ABA liga
0

Težak poraz košarkaša Širokog u Beogradu

Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Prvu utakmicu 20. kola regionalne ABA lige večeras su u beogradskoj hali ''Pionir'' odigrali prvaci Srbije i naše zemlje – Partizan i Široki Brijeg. Sigurnu pobjedu slavio je domaći sastav koji brani titulu u ovom takmičenju. Konačan rezultat bio je 86:59 za Partizan.

Dosta izjednačen prvi period igre obilježio je sjajan šut za tri poena gostujućeg sastava koji je veći dio uvodne četvrtine održavao minimalnu prednost s kojom se i otišlo na prvu pauzu (20:21).

U drugi dio igre domaći košarkaši, koji su u ovaj susret ušli kao veliki favoriti, ulaze dosta rezervisano. Indisponirani Partizanovi šuteri nisu mogli pogoditi ništa s distance, pa motivisanim gostima nije bilo teško da konstantno održavaju prednost.

No, prvi centar gostujućeg sastava Darko Planinić brzo dobija treću ličnu grešku čime svoj tim dovodi u vrlo nezahvalnu poziciju za nastavak utakmice. Ipak, zonski presing gostiju izluđivao je uspavane domaće košarkaše koji nisu imali rješenje za raspoloženi gostujući sastav.

Dva minuta prije kraja prvog perioda, koševima Šakića sa linije za slobodna bacanja prvak BiH odlazi na +6, što je bila najveća prednost koju je neki od timova imao u prvom poluvremenu. Na odmor se otišlo uz rezultat 32-36. Velika serija Partizana (13:0) obilježila je početak drugog poluvremena i, čini se, usmjerila ostatak utakmice.

Široki je u uvodnih šest minuta trećeg perioda imao čak 11 izgubljenih lopti (ukupno 15 do kraja perioda) pa je rezultatski preokret na stranu favorizovanog domaćina bio neizbježan. Treću četvrtinu Partizan je dobio sa velikih 27:9 i praktički riješio sve dileme oko pobjednika.

Do kraja susreta, Partizan je rutinski utakmicu priveo kraju. Široki će ovaj susret, osim po porazu, pamtiti i po čak 29 izgubljenih lopti. Raduljica je sa 19 poena bio najefikasniji kod domaćih, dok su Collins sa 15 i Pilepić sa 11 poena predvodili bh. prvaka. Ovim porazom, Široki je umanjio šanse za plasman na final four, ali je zadržao izvanrednu 5. poziciju na tabeli.

ABA liga, 20. kolo:

Partizan – Široki Brijeg 86:59 (20:21, 12:15, 27:9, 27:14)