Košarka
278

Stojanović pitao političare: Šta ćemo s ovim momcima za Svjetsko prvenstvo?

Piše: Er. M.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
"Već danas postavljam pitanje javnosti i političarima, šta ćemo s ovim momcima za Svjetsko prvenstvo? Kako ćemo im platiti pripreme?", pitao je direktor košarkaških reprezentacija BiH Igor Stojanović javnost i političare u BiH.

Dodao je da su njihove pripreme ove godine koštale 120 hiljada KM i sigurno će toliko ili možda čak i više koštati i naredne godine s obzirom na to da se ide na svjetski nivo.

"Nijedna institucija u ovom trenutku ne planira sredstva za reprezentaciju i opet će zavisiti od toga hoćemo li napraviti nekakav uspjeh pa da se neko sjeti i nagradi nas. To nije rješenje", istakao je Stojanović.

Direktor košarkaških reprezentacija BiH Igor Stojanović rekao je nakon sastanka s predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti Kantona Sarajevo da su ove godine od Kantona dobili 120 hiljada KM, te da su im danas obećane premije.

"To je u ovom trenutku najveća pomoć vlasti u BiH. Od ostalih nivoa dobili smo sredstva od Vijeća ministara BiH i to 100 hiljada KM, ali je bitno istaći da je to na neki način jednokratna pomoć. Već iduće godine ova ekipa bi trebala ići na Svjetsko prvenstvo i mi ni u jednom budžetu nismo ucrtani", rekao je Stojanović.

Pitao se da li će se ponovo desiti da ova reprezentacija zavisi od nečije jednokratne pomoći.

"Ovdje je suština da se pronađe sistemsko finansiranje koje će biti utemljeno na izdavanjima za državne reprezentacije, a to je prije svega nadležnost Vijeća ministara BiH i nije nadležnost KS i FBiH", kazao je Stojanović.

Sve ostale zemlje, uključujući i zemlje u regionu, izdvajaju između 1,5 i 3 posto iz svoga budžeta za sportske aktivnosti, što bi na nivou BiH značilo da bi naša država trebala izdvajati između 12 i 18 miliona KM.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

"BiH je ove godine izdvojila 560 hiljada KM za 66 državnih saveza. Mi smo od toga dobili tu jednokratnu pomoć od 100 hiljada KM i to zahvaljujući rezultatu. Prošle godine od Vijeća ministara BiH nismo dobili ništa", istakao je Stojanović.

Podvukao je da se ne smijemo dovesti u situaciju da zbog nepostojanja adekvatnog sistema finansiranja sportskih aktivnosti buduće generacije, a i ovi momci, nemaju mogućnost da nižu uspjehe.

Kapiten šampionske kadetske košarkaške reprezentacije Džanan Musa kazao je da je nakon sinoćnjeg slavlja osjećaj nevjerovatan posebno jer su na putu za BiH razgovarali i mislili da će ih dočekati od tri do pet hiljada ljudi.

"Ovim putem bih se zahvalio cjeloj BiH i Sarajevu što su bili uz nas, kao i svima širom BiH što su nas pratili", rekao je Musa.