Košarka
3

Sparsi putuju na turnir Eurolige, Redžić želi ponoviti prošlogodišnji uspjeh

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Juniorski tim Omladinskog košarkaškog kluba Spars sutra će otputovati na kvalifikacioni turnir juniorske Eurolige koji će biti održan u Rimu od 27. do 29. decembra.

Turnir Citta di Roma igrat će se u rimskoj dvorani Altero Felici, a osim Sparsa nastupit će klubovi iz Italije, Stellazzurra, Virtus Siena, Armani Junior Milano, Virtus Roma, te münchenski Bayern, zagrebačka Cibona i Cajasol iz španske Seville.

Sparsi su prošlogodišnji pobjednici turnira, što im je donijelo učešće na finalnom turniru omladinske Eurolige u Londonu koji se održavao ove godine.

Na ovogodišnjem kvalifikacionom turniru u Rimu sarajevski košarkaši igrat će u grupi s Virtusom iz Siene, domaćinom Stellazzurrom i njemačkim Bayernom.

Trener Sparsa Senad Redžić vjeruje da se njegovi igrači mogu nositi sa svim protivnicima, ali ipak blagu prednost daje Stellazzurri, koja se za takmičenje pojačala sa četiri nova igrača.

"Nastojat ćemo braniti reputaciju kluba i grada na najbolji mogući način. Uvijek sam optimist i želim osvojiti prvo mjesto, ali sigurno će biti jako teško. Timovi imaju pravo da se pojačaju za turnir dovođenjem igrača iz drugih klubova, što mi nismo htjeli uraditi. S druge strane, Stellazzurra želi po svaku cijenu osvojiti turnir i u tu svrhu je dovela četiri ponajbolja mlada italijanska igrača. Mislim da će oni, uz španski Cajasol, biti favorit turnira", objasnio je Redžić u izjavi za Agenciju FENA.

Dodao je da će Sparsi na turniru nastupiti s vjerovatno najmlađom ekipom, koja je košarkaško iskustvo sticala kroz nastupe u juniorskoj i seniorskoj A2 ligi BiH.

"Turnir je osmišljen za igrače 96. godišta, dok naš tim gotovo u potpunosti sačinjavaju igrači rođeni 1997. godine, od kojih neki igraju za reprezentaciju BiH. Falit će nam igrači koji su nosili prošlogodišnju generaciju, poput Šalića, Buze i Nikolića, ali ovogodišnji tim ima veći izbor košarkaša koje možemo rotirati", zaključio je Redžić.

Sparsi su započeli pripreme za turnir još u augustu ove godine, a već neko vrijeme ekipa intenzivno trenira dva puta dnevno s ciljem da se maksimalno pripremi za Italiju.

Pobjednik turnira u Rimu, uz prvoplasirane ekipe još tri kvalifikaciona turnira koji se igraju u Beogradu, Barceloni i Vilniusu, te prošlogodišnji prvak, domaćin finalnog turnira i dvije ekipe kojima organizator takmičenja uruči pozivnice, plasirat će se na finalni turnir Nike International Junior 2014 koji će biti održan u Milanu od 15. do 18. maja 2014.