Eurobasket
0

VIDEO / Španci lako preko Francuza u polufinale

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Španska košarkaška reprezentacija drugi je polufinalist Evropskog košarkaškog prvenstva. Pravo borbe za završnicu turnira u Poljskoj, nakon srbijanske reprezentacije, stekli su polufinalnom 86-66 pobjedom nad Francuzima.

Ono što je u košarkaškim krugovima nazvano finalom prije finala, bila je jednosmjerna ulica koja je vodila ka sigurnoj pobjedi prvih favorita Eurobasketa. Pau Gasol (11/13 iz igre, 28 poena, devet skokova), Rudy Fernandez (16 poena, pet skokova) i ostatak španske reprezentacije sigurno je zakoračio u ogled protiv najbolje momčadi grupe E i lako se obračunao s njom.

Četvrto mjesto grupe F, posljednje koje je vodilo u četvrtfinale takmičenja, naslućivalo je ranjivost Španaca, no ništa od toga nije viđeno. Nakon prve četvrtine bilo je plus 10 (25-15), na poluvremenu petnaest razlike (47-32) i Francuzi se nakon toga nisu mogli vratiti. Zapravo, u posljednjih deset minuta utakmice ušli su s minusom od 21 koša...

Podbacili su nositelji francuske igre Parker (1/8 iz igre), Batum (2/7), a budući da je na očekivanom nivou bio tek Ronny Turiaf (12 poena, jedini dvocifreni) jasno je da ovakav ishod utakmice ne čudi.

Francuskoj predstoji borba za peto mjesto s poraženim iz ogleda Grčka - Turska, Špancima polufinale s boljim iz tog para.

Eurobasket, četvrtfinale:

Španija - Francuska 86-66