Košarka
114

Rekorder Dino Pita za Klix.ba: Uspio sam ubaciti 48 trica zaredom, a 92 ukupno

Piše: Edin Isanović
Dino Pita (26), švedski košarkaški reprezentativac koji je rođen u Bosni i Hercegovini, postavio je nedavno zanimljiv rekord. Igrač Liege Basketa uspio je iz sto pokušaja za tri poena pogoditi 92 puta. Prethodni rekord držao je Španac Alberto Corbacho koji je iz sto pokušaja pogodio 89. Ipak, Pita je bio uspješniji za tri ubačaja.

U razgovoru za Klix.ba švedski reprezentativac bh. korijena otkrio je kako je došao na ideju da se testira u ovom pothvatu.

"Alberto Corbacho iz Rio Natura Monbusa snimao je kako šutira za tri poena. Pogodio je 89 puta iz 100 pokušaja. Poslije je izjavio da ako neko smatra da može bolje, neka pokuša. Često sam šutirao 100 trica i znao sam ubaciti preko 90. Pomislio sam da mogu srušiti rekord. Inače, vježbam šut svaki dan 30 do 60 minuta. To je nešto što se mora raditi ako želite biti dobar igrač”, kazao je Pita za Klix.ba.

Naglašava kako dosta košarkaša može pogoditi deset trica zaredom ali da nakon toga padne koncentracija i počinju promašivati.

"Što više treniram šut, lakše zadržim fokus interesovanja. Recimo, pogodio sam 48 puta zaredom. Ako želite biti uspješni svaki šut treba da bude isti. Ako to uspijete onda nije teško pogoditi 92 puta od 100 pokušaja”, istakao je naš sagovornik.

Dino apostrofira kako je počeo igrati čarobnu igru pod obručima u gradu Sodertalje gdje se sa roditeljima smjestio tokom rata u BiH.

“Tamo sam nastupao do 24 godine. Za prvi tim sam igrao šest godina, a posljednju sezonu osvojili smo naslov prvaka Švedske. Imao sam izuzetno uspješnu sezonu tada. Poslije toga sam potpisao za Liege gdje sam i trenutno. Igrao sam i za švedsku reprezentaciju do 20 godina, a za A tim nastupam već tri godine".

Na pitanje zašto ne nosi dres bh. selekcije, odgovara.

"Bilo je malo interesa da igram za bh. tim. To je bila i moja velika želja, ali zbog nekih razloga, kojih ja ne znam, to se nije desilo. Sada je to nemoguće zbog pravila FIBA-e", zaključio je Pita.