Košarka
46

Rasplet koji odgovara bh. košarkašima: Šest koraka do Eurobasketa

Piše: E. B.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Uprkos trenutnom omjeru 1-2 u kvalifikacijama i katastrofalnom koš-razlikom od -37, košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine se može plasirati na Evropsko prvenstvo 2017. godine.

Za odlazak na smotru najboljih evropskih reprezentacija kao jedna od četiri najbolje drugoplasirane ekipe izabranicima Damira Mulaomerovića je potrebno da se poklopi šest rezultata.

Krenimo redom. Trenutno poredak drugoplasiranih reprezentacija izgleda ovako:

  1. Ukrajina 2-1 +8
  2. Island 1-2 -2
  3. Velika Britanija 1-2 -10
  4. Estonija 1-2 -11
  5. BiH 1-2 -37
  6. Gruzija 1-1 +29
  7. Njemačka 1-1 -2

Preduslov za bilo kakvo nadanje je da Zmajevi slave u Švedskoj, a koš-razlika je nebitna s obzirom da su nam šanse veće u nekim ludim scenarijima samo ako slavimo sa 30, 40 ili čak i 50 i više poena razlike. Dakle, i poen razlike će biti dovoljan ako se poklope rezultati u ostalim grupama. Zmajevi bi imali skor 2-2 i trebale bi im tri selekcije sa skorom 1-3 u ostalim grupama za prolazak dalje.

Mogući raspleti

Ukrajina je sigurno jedna od najboljih druoplasiranih ekipa. Ukrajinci mogu biti i prvi u svojoj grupi E ako savladaju Sloveniju, a porazom bi i Slovenci bili među ekipama koje kao druplasirane idu na Eurobasket.

Island je jedna od ekipa koje će Zmajevi morati čekati sa nestrpljenjem. Jedini rasplet u grupi A koji u potpunosti odgovara BiH je da Island savlada Kipar kod kuće, što je apsolutno realno, te da Belgija savlada Island u gostima i tada će Island imati 1-3 i biti lošiji od Zmajeva. U ostalim raspletima ove grupe Island će imati 2-2, ali i za 40-ak poena bolju koš-razliku, što bi značilo da bi Zmajevima trebala pobjeda u Švedskoj veća od tih 40 poena, što je u domenu naučne fantastike.

Velika Britanija se nalazi u grupi G, koja je najkomplikovanija od svih grupa. Zmajevima najviše odgovara rasplet u kojem Makedonija pobjeđuje Veliku Britaniju kući, ali gubi od Mađarske u gostima. U tom slučaju Velika Britanija i Makedonija bi imale skor 1-3, a drugo mjesto bi odlučila međusobna koš-razlika koja je trenutno na strani Britanaca (+17). Selekcija BiH bi mogla proći i u slučaju da Britanci ili Makedonci završe sa skorom 2-2. Britanci bi u slučaju pobjede nad Makedoncima i Luksemburžanima imali 2-2, a s obzirom da je trenutna koš-razlika između Velike Britanije i BiH iznosi +27, Nurkić i društvo bi trebali savladati Švedsku sa 30-ak poena razlike minimalno. Dok je ta opcija nerealna, kada bi Zmajevi bili u međusobnom omjeru protiv Makedonaca, morali bi dobiti sa minimalno desetak poena razlike Švedsku. Makedonci bi bili drugi u svojoj grupi ako bi savladali Britance i Mađare.

Estonija i Bjelorusija se bore za drugo mjesto u grupi D. Trenutno obje ekipe imaju 1-2, a do kraja igraju protiv Poljske (susreti protiv posljednjeplasiranog Portugala nisu bitni). Ukoliko Poljaci savladaju i jedne i druge, obje ekipe bi imale 1-3 i BiH bi bila bolja. U ostalim raspletima gdje bi jedna ili obje selekcije imale 2-2, odlučivala bi koš-razlika. Estonci su trenutno bolji od nas za 26 poena, a Bjelorusi za 16 poena.

Gruzija se nalazi u grupi F i ima skor 1-1 jer je odigrala obje utakmice protiv posljednjeplasirane Albanije. Gruzijci ili Crnogorci (Ukoliko Gruzija nadoknadi poraz u međusobnom duelu od 2 razlike) su sigurni putnici na Eurobasket.

Njemačka bi u najboljem slučaju mogla završiti kao drugoplasirana reprezentacija u grupi B sa omjerom 2-2, a trenutno ima bolju koš-razliku za 35 poena, što znači da bi našoj selekciji trebala pobjeda u Švedskoj od minimalno 40-ak poena razlike. U ovoj grupi drugoplasirane sa 2-2 mogu biti i Holandija (+52 trenutna koš razlika u odnosu na BiH) i Austrija (+24 u odnosu na BiH). Ako Austrija bude drugoplasirana, trebat će nam pobjeda od 30 i više poena razlike u Švedskoj.

Najrealniji način plasmana BiH na Eurobasket

Grupa A:

Island - Kipar 1 Island - Belgija 2

Island će imati skor 1-3.

Grupa D:

Poljska - Bjelorusija 1 Estonija - Poljska 2

Estonija će imati skor 1-3.

Grupa G:

Makedonija - Velika Britanija 1 Mađarska - Makedonija 1

Makedonija/Velika Britanija (u zavisnosti od razlike kojom bi Makedonci dobili Britance) bi imala skor 1-3.