Košarka
8

Počinje U18 Eurobasket: BiH u teškoj grupi, Litvanija, Španija, Njemačka i Francuska kandidati za zlato

Piše: E. B.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U turskom Samsunu danas počinje U18 Evropsko prvenstvo za košarkaše Divizije A na kojem nastupa i reprezentacija Bosne i Hercegovine.

Ove godine promijenjen je sistem takmičenja, te će umjesto tri ekipe iz grupne faze dalje u četvrtinu finala proći prve dvije ekipe iz grupa, dok će trećeplasirane i četvrtoplasirane ekipe ići u play-out za opstanak u Diviziji A.

Grupa A (Španija, Italija, Hrvatska, Švedska)

U grupi A izraziti favorit je Španija koju predvodi Sergi Martinez koji je izabran u idealnu petorku U17 Svjetskog prvenstva ove godine. Uz njega ključni igrači ekipe su Pol Figueras i Alex Font i mnogi stručnjaci Španiju vide na kraju sa pobjedničkim peharom.

Italija će se oslanjati na kvalitete sjajnog šutera Davidea Morettija i centra Guglielma Carusa, a najveći aduti Hrvata su Darko Bajo, Leo Čizmić, Domagoj Proleta, Emil Savić i Lovro Buljević. Švedska je, čini se, najslabija u grupi, a ključni igrači su im Felix Edwardsson, Olle Lundqvist i Vilgot Larsson.

Grupa B (Njemačka, Turska, Finska, Grčka)

U grupi B Njemačka je izraziti favorit i stručnjaci predviđaju da bi Nijemci mogli otići i do samog kraja unatoč izostancima Richarda Freudenberga (obaveze na koledžu u SAD-u) i Isaaca Bonge (povreda). Ekipu predvode dva velika talenta Kostja Mushidi i Isaiah Hartenstein, koji imaju ispomoć u Larsu Lagerpuschu, Oscaru da Silvi, Louisu Olindeu, Philippu Herkenhoffu, Ferdinandu Zykli, Nelsonu Weidemannu i Bennetu Hundtu.

Za drugo mjesto u ovoj grupi borit će se domaćin Turska predvođena Omerom Alom, Ragipom Atarom i Ahmetom Canom Duranom, Finska predvođena Eliasom Valtonenom, Andreom Gustavsonom i braćom Rickyjrom i Erikom Waxlaxom, te aktuelnim prvakom Grčkom, čije su najveće zvijezde Michalis Lountzis, Vassilis Christidis i Dimitris Moraitis.

Grupa C (BiH, Litvanija, Latvija, Izrael)

Izabranici Josipa Pandže su smješteni u grupu C sa Litvanijom, Latvijom i Izraelom, što je ujedno i najizjednačenija i najneizvijesnija grupa na prvenstvu. Naša reprezentacija će na prvenstvu nastupiti samo sa 11 igrača jer se na posljednjoj pripremnoj utakmici teže povrijedio Njegoš Sikiraš i neće moći nastupiti.

Predvodnik naše selekcije je Džanan Musa od koga će zavisiti i rezultat naših juniora i ne bi bilo iznenađenje ukoliko se nađe u najboljoj petorci turnira, a veoma važni igrači će biti Sani Čampara, kapiten Amar Gegić, Darko Talić i Emir Čerkezović, od kojih se očekuje da uz beka Cedevite budu nosioci naše igre.

Litvanija je, bez ikakve sumnje, prvi favorit za osvajanje turnira s obzirom da su zadržali kostur ekipe koja je prošle godine osvojila treće mjesto. Glavni igrači baltičke selekcije su Tadas Sedekerskis, Arnoldas Kulboka i Gytis Masiulis od kojih se očekuje da donesu novo zlato Litvaniji nakon što je to učinio Jonas Valančiunas 2010. godine.

Latvija je također veoma nezgodna ekipa koju predvodi Kristers Zoriks, jedan od igrača kojeg na radaru imaju najveći evropski, ali i neki NBA klubovi. Uz njega najveća opasnost u redovima Latvije će prijetiti od Artursa Strautinsa, koji već drugu sezonu igra za prvi tim italijanske Reggio Emilije.

Izraelci su novajlije u Diviziji A i u ovoj grupi su autsajderi. Radi se o ekipi koja ovisi isključivo od tri igrača - Yovela Zoosmana, Amita Eboa i Michaela Briskera, a sva trojica imaju neograničenu slobodu u ispucavanju, posebno za tri poena.

Prvi susret naša selekcija igra u petak u 12 sati protiv Izraela, sutradan u 12 sati protiv Litvanije, a u nedjelju protiv Latvije u 18:45 sati.

Grupa D (Francuska, Srbija, Rusija, Slovenija)

U grupi D Francuska i Srbija su, čini se, sigurni putnici u četvrtinu finala. Ova generacija Francuske je bila U16 prvak iz 2014. godine, no na ovom prvenstvu neće moći računati na najboljeg igrača Killiana Tillieja koji ima obaveze na koledžu u SAD-u. Umjesto njega, sve konce igre Francuza držat će Frank Ntilikina koji igra vrlo uspješno za seniore Strasbourga. Uz njega, u ekipi su Bathiste Tchouaffe, Jules Rambaut, Elhadji-digue Diawara, Adam Mokoka, Abdoulaye N'doye, Timothe Vergiat, Ivan Fevrier kao i 15-godišnji Sekou Doumbouya koji je vjerovatno najtalentovaniji igrač Evrope u tom uzrastu.

Srbija koju sa klupe predvodi Milan Gurović neće moći računati na povrijeđenog Aleksandra Aranitovića, te će se morati uzdati u krilnog igrača Borišu Simanića. Uz njega, puno se očekuje od Alekse Radanova, Miloš Glišića, Nikole Miškovića, Alekse Stepanovića i Stefana Đorđevića.

Andrej Lopatin će biti ključni čovjek u redovima Rusije, koja će pokušati iznenaditi Francusku ili Srbiju i "ugurati" se u četvrtfinale.

Slovenija je povratnik u Diviziju A i glavni cilj će joj biti opstanak u društvu najboljih, a za to su im potrebni raspoloženi Gaber Ožegović i David Kralj.