Košarka
0

Petrović: Slovenija, Srbija i Hrvatska neće više uzimati bh. košarkaše

Klix.ba
Aco Petrović, selektor košarkaške reprezentacije BiH (Foto: Klix.ba)
Aco Petrović, selektor košarkaške reprezentacije BiH (Foto: Klix.ba)
Aco Petrović, selektor košarkaške reprezentacije BiH, izjavio je da zemlje u regiji u budućnosti neće više moći uzimati bh. košarkaške talente, kao što je to bio slučaj u prošlosti.

Kao što je Petrović i najavio na početku svog mandata kao selektora, reprezentacija BiH postala je jedna lijepa sportska priča. Nakon što su košarkaški Zmajevi u grupi G postigli šest pobjeda i dva poraza, što je bilo dovoljno za prvo mjesto i 14 bodova, Petrović je najavio da vjeruje u uspjeh i na Evropskom prvenstvu, koje se od 4. do 22. septembra održava u Sloveniji.

"Ova reprezentacija će biti na vrhuncu moći na Evropskom prvenstvu. Ključni igrači su u najboljim košarkaškim godinama. Ne prihvatam izgovore tipa 'grupa nam je jaka', 'Teletović nije imao dovoljnu minutažu u NBA-u'... Ja vjerujem u ovu grupu momaka", kazao je Petrović u emisiji "Odgovorite ljudima" na Federalnoj televiziji.

Dodao je da je svjestan finansijskih problema u kojima se nalazi BiH, a samim tim i reprezentacija. Ali, kako je kazao, generalni sekretar Harun Mahmuotvić uspio im je osigurati sve ono što je potrebno za dobre pripreme uoči početka Eurobasketa.

"U ovom trenutku reprezentacija BiH ima 10 igrača koji mogu igrati sa bilo kojim protivnikom na Evropskom prvenstvu. Svi oni su došli sa željom da igraju za BiH. Kad vidim sjaj u Mirzinim očima, znam da ću imati pravog kapitena. On će biti prisutan na prvenstvu Evrope u najboljem mogućem svijetlu. On je svjetska klasa", dodao je Petrović.

Selektor reprezentacije BiH govorio je i o vrhunskim košarkašima rođenim u našoj zemlji, koji su, iz ovih ili onih razloga, odlučili obući dres susjednih zemalja.

"U posljednjih 15 godina, 95 vrhunskih košarkaša završilo je van BiH. Moramo se osjećati maksimalno ponosni na ono što radimo. Zamislite petorku sa Planinićem na jedinici, Đedovićem na dvojci, Bogdanovićem na trojci, Teletovićem na četvorci, Begićem na petici... To su sve ljudi koji su rođeni u BiH. Zar vi mislite da ova petorka ne bi napadala medalju na sljedećem prvenstvu Evrope?", pita se Petrović.

On je pojasnio da je trend odlaska bh. košarkaških talenata zaustavljen.

"Uspjeli smo zaustaviti taj trend odlazaka. Naprotiv, vraćamo te naše ljude. Vratili smo Emira Sulejmanovića koji treba potpisati za Barcelonu. On je kao izbjeglica otišao u Finsku, ali želi igrati za ovu reprezentaciju. Uz njega, Jusufa Nurkića, Adina Vrapca i Nedima Buzu budite sigurni da je budućnost bh. košarke osigurana, jer ovdje više niko neće dolaziti kao u samoposlugu i uzimati igrače, ni Slovenija, ni Hrvatska, ni Srbija...", kazao je Aco Petrović.