Tri velike zvijezde
2

Pau Gasol izabrao najbolju petorku iz Evrope: Ovo je tim koji može parirati Amerikancima

K. H.
Pau Gasol (Foto: EPA-EFE)
Pau Gasol (Foto: EPA-EFE)
Legendarni španski košarkaš Pau Gasol napravio je zanimljiv izbor evropske petorke koja bi se, prema njegovom mišljenju, mogla suprostaviti reprezentaciji Sjedinjenih Američkih Država.

Globalni ambasador Svjetskog prvenstva u košarci, a koje će se održati u ovoj godini, izabrao je pet igrača iz evropskih država koji bi mogli da se suprotstave Amerikancima.

"Tu su, prije svega, tri momka koja igraju na vrhunskom međunarodnom nivou. To su Luka Dončić, Giannis Antetokounmpo i Nikola Jokić, a oni bi bez ikakve dileme bili u mojoj ekipi", rekao je Gasol pa nastavio:

"Volio bih uključiti jednog Španca. Morate imati nekoga kome ne treba toliko lopti kao ovoj trojici, a na pamet mi pada Rudy Fernandez. Dokazao se, dao je veliki doprinost radeći sitne stvari, često postiže odlučujuće poene, krade lopte i bori se. Riječ je o igraču koji otežava posao protivniku, a posebno je uključen u odlučujućim trenucima. Dokazao se i s tim u vezi zaslužio takvu vrstu priznanja."

Za petog igrača, kaže, imao je manje dileme, ali je između Finca Laurija Markkanena i Hrvata Bojana Bogdanovića ipak odabrao košarkaša iz Finske.

"Peti momak... Razmišljam između dva igrača, Bojana Bogdanovića, koji u ovom trenutku igra jako dobro, dobar je šuter i uvijek vam je neko takav potreban. Dvoumim se između njega i Laurija Markkanena, koji je također sjajan igrač i koji će prvi put igrati na All-Staru. Težak je to izbor, ali dobro, neka bude Markkanen. Njegova mladost, način na koji igra, All-Star priznanje... Njega biram u svoju ekipu", zaključio je Gasol.

Gasol je jedan od najboljih evropskih košarkaša u historiji, a karijeru je počeo 1998. godine u Barceloni sa 18 godina, da bi već u 21. već otišao u NBA kada ga je trećim pickom odabrao Memphis.

Osim Memphisa igrao je i za Los Angeles Lakerse, Chicago, San Antonio i Milwaukee, da bi karijeru završio u matičnom klubu Barceloni.

Bio je prvak NBA lige s Lakersima 2009. i 2010. godine, a s Barcelonom je bio prvak Španije 1999., 2001. i 2021. godine, španski Kup je osvojio 2001.

Šest puta je izabran za All-Star, dva puta je bio u drugoj NBA petorci i dva puta u trećoj. Sa Španijom je na velikim takmičenjima osvojio 11 medalja. Najznačajnija su tri evropska i jedno svjetsko zlato, te dva olimpijska srebra.