Ogroman skandal
26

Otkriveno užasno ponašanje vlasnika NBA kluba: Rasizam, seksizam i bahatost

N. K.
Robert Sarver je vlasnik Phoenix Sunsa (Foto: EPA-EFE)
Robert Sarver je vlasnik Phoenix Sunsa (Foto: EPA-EFE)
ESPN je objavio veliku priču o raznim prijestupima i užasnom ponašanju vlasnika Phoenix Sunsa i američkog milionera Roberta Sarvera koji je prema njihovom pisanju više puta rasistički vrijeđao igrače i zaposlene.

Jedan od trenera Earl Watson se prisjetio trenutka kada je vlasnik Sunsa koristio riječ "crnčuga" (nigger), a nakon upozorenja da je to neprikladno, Sarver se pitao zašto Draymond Green može da dođe do terena i kaže "crnčuga".

Od kako je 2004. godine kupio Sunse rasističke uvrede su bile stalne, a Sarver je imao čudan običaj da se hvali kako ga supruga oralno zadovoljava te je igračima Sunsa i zaposlenima dijelio njene fotografije u bikiniju.

Jednu ženu je svojevremeno upitao "da li je ona njegovo vlasništvo", misleći na to da li radi za Sunse, a na sve ove optužbe rekao je kako su svi navodi potpuno netačni te da riječ "crnčuga" nikada nije prešla preko njegovih usta.

Brat aktuelne NBA zvijezde Blakea Griffina igrao je za Phoenix u sezoni 2009/10 te se prisjetio trenutka kada ga je Sarver vidio u teretani te ga je ugledavši njegove glatke noge upitao: "Da li briješ i ja*a?"

I drugi igrači koji su nastupali za Sunse potvrdili su za ESPN da je to bilo redovno pitanje Sarvera, a LaMarcusa Aldridgea je 2015. godine pokušao namamiti u klub idejom da neka od lokalnih striptizeta zatrudni s njim kako bi imao motiv više da dođe.

Ostaje pitanje hoće li svi ovi sagovornici željeti i svjedočiti pred sudom, ali će ovaj skandal sigurno potresti NBA ligi te je pitanje hoće li Sarver ostati vlasnik Phoenixa.