Košarka
1.1k

Obilježena 15. godišnjica smrti legendarnog Mirze Delibašića, počast odala i Marca

Klix.ba
Prošlo je tačno 15 godina otkako je preminuo slavni košarkaš Mirza Delibašić. Članovi porodice i prijatelji danas su položili cvijeće na njegov grob u Aleji velikana na sarajevskom groblju Bare i prisjetili se legendarnog košarkaša sarajevske Bosne i madridskog Reala, posljednjeg košarkaškog romantičara kojem su se divili košarkaška Evropa i svijet.

Mirza Delibašić rođen je 9. januara 1954. godine u Tuzli. Blistavu sportsku karijeru počeo je 1968.godine, kada je postao pionirski prvak Bosne i Hercegovine u tenisu. Reket je ubrzo zamijenio košarkaškom loptom u tuzlanskoj Slobodi da bi 1972. godine prešao u "Bosnu". Za "Studente" je odigrao skoro 700 utakmica i postigao približno 14.000 koševa.

Bio je prvak Jugoslavije (1978. i 1980.), klupski prvak Evrope 1979. godine, a sa reprezentacijom bivše države osvojio je sve moguće trofeje. Dva je puta bio šampion Starog kontinenta (1977. i 1979.), prvak svijeta 1978.godine i olimpijski pobjednik 1980.godine. Za najboljeg košarkaša SFRJ proglašen je 1980. godine. Dres "Jugoslavije" obukao je 176 puta i postigao 1.759 poena. Četiri je puta biran za najboljeg sportistu Bosne i Hercegovine, a 2000. godine proglašen je sportistom svih vremena u našoj zemlji.

Za samo dvije godine u Real Madridu Mirza Delibašić je svojim igračkim i ljudskim kvalitetima osvojio toliko prijatelja da nikada neće biti zaboravljen, a njegov nekadašnji saigrač Huan Antonio Korbalan, napisao knjigu "Razgovori sa Mirzom".

Njegov sin Danko Delibašić koji je kratko igrao za seniorski pogon KK Bosna smatra da Sarajevo i BiH ne posvjećuju dovoljno pažnje historijskoj veličini kakva je bio njegov otac.

"Nekad utjehu tražim u nekom spomeniku, pa onda shvatim da je taj spomenik užasan. U dvorani, možda, u kojoj je postigao neke važne poene i pobijedio neke značajne utakmice. I ta dvorana je jedva imenovana njegovim imenom. Opet iza toga stoji neka vjersko-politička priča. Vrlo indolentno i nakaradno se obilježavaju kako godišnjice tako i svaki dan u državi koja je bila dom najtrofejnijeg košarkaša svijeta. Nenormalno volim Sarajevo i svoju BiH, ali sve sam više razočaran kako dani idu što se tiče nekih stvari, konkretno Mirze zato što mi je bio otac i zato što je jedna do najvećih historijskih ličnosti za ovaj grad. Žao mi je kad sretnete mlade ljude koji nemaju pojma ko je Mirza Delibašić, što to nije u udžbenicima na redovnoj nastavi. On zaslužuje 'Dane Mirze Delibašića', sve što možete da zamislite. To ne govorim kao sin, nego uzmete papir i napišete šta je bio i šta je postigao. Onda vam bude jasno da se mali broj ljudi može mjeriti sa tim", kazao je Danko Delibašić.

Mirza je vjeran Sarajevu ostao i u toku opsade, zahvaljujući se pozivu rukovodstva Reala da opkoljenu bosanskohercegovačku prijestolnicu zamijeni madridskim "rajem". Bio je selektor košarkaške reprezentacije BiH koja je 1993. godine na Evropskom prvenstvu osvojila osmo mjesto. To je i dalje najbolji plasman našeg državnog tima na evropskim takmičenjima.

Legendarnog Delibašića nije zaboravio ni Real Madrid, odnosno taj grad tako da je španska Marca danas objavila opširan tekst o našem košarkašu u kojem je stavila naslov: "15 godina bez Mirze Delibašića, posljednji romantik Real Madrida".

Mirza Delibašić Kinđe umro je u Sarajevu 8. decembra 2001. godine.