Održana konferencija
36

Novi selektor, novi početak ženske košarkaške reprezentacije BiH: Želimo ponoviti uspjehe

K. H.
Foto: T. S./Klix.ba
Razija Mujanović, Miloš Pavlović i Dalibor Miloš (Foto: T. S./Klix.ba)
Na konferenciji za medije Košarkaškog saveza BiH u vezi s pripremama ženske reprezentacije javnosti su se obratili predsjednik KS BiH Dalibor Miloš, novi selektor Miloš Pavlović, direktor reprezentacije Razija Mujanović i kapitenka Milica Deura. Svi su istakli da je ovo novi početak ženske košarke u BiH.
Prvi je riječ uzeo predsjednik Košarkaškog saveza BiH, a on je rekao da se kroz višegodišnji rad želi ponoviti uspjeh ženske košarke iz prethodnih godine, a da je ovo jedan novi početak.

"Imali smo jedan jako uspješan ciklus sa ženskom seniorskom reprezentacijom, ali sada ulazimo u jedan novi. Krećemo dobrim dijelom iz početka, tražili smo selektora i čovjeka koji ima znanje, autoritet i pogotovo u radu s mlađim igračima i koji je spreman iskoristiti njihov potencijal. Bitno je i da on sebe ovdje vidi kroz jedan višegodišnji rad kako bi ponovili uspjeh iz prethodnih godina. Naš izbor je pao na selektora Miloša Pavlovića, s kojim smo vidjeli da isto razmišljamo, da imamo iste principe, vrijednosti i kvalitete, pa nam je drago da smo sklopili saradnju. Odlučeno je tako, nema puno vremena, prva utakmica je krajem godine u 11 mjesecu i ne možemo čekati prvi meč kako bi formirali tim. Htjeli ne htjeli, rekli smo to uraditi u osmom mjesecu i iako smo znali da nam se neke igračice neće odazvati, htjeli smo stvoriti hemiju i odnose, kao i procedure", rekao je predsjednik Miloš.

Predsjednik KS BiH Dalibor Miloš (Foto: T. S./Klix.ba)
Predsjednik KS BiH Dalibor Miloš (Foto: T. S./Klix.ba)

Nakon toga, riječ je uzeo selektor Pavlović, koji je rekao kako je njegova želja da se već od danas krene s postavljanjem novog sistema, kako bi igračice imale predstavu kako bi to u budućnosti trebalo izgledati.

"Prije svega da se još jednom zahvalim na ukazanoj prilici i povjerenju. Očekuje nas to žestoko podmlađivanje, možete to vidjeti po godištu igračica, malo smo kasnili i imali neke otkaze neplanirane, ali smo iskoristili vrijeme da u ovom periodu okupimo potencijalne mlađe igračice. Moja želja je da već od danas krenemo s nekim postavljanjem sistema i kroz razgovor s igračima kako bi to trebalo izgledati. Uz pomoć nekih starijih igrača, pokušat ćemo kroz godinu ili dvije doći u poziciju da igramo velika takmičenja", rekao je novi selektor Pavlović.

Miloš Pavlović (Foto: T. S./Klix.ba)
Miloš Pavlović (Foto: T. S./Klix.ba)

Zatim je odgovorio na pitanje o Ajli Ikanović rekavši da računa na nju, ali i sve druge igračice.

"Ne znam šta je objavljeno u medijima, ali ono što znam, upravo iz razloga što smo se okupili jako kasno, ja sam hitno slao spiskove jer je bio planiran i plan za Grčku. Htjeli smo što prije odgovor ko je na raspolaganju, bilo je dosta otkaza i tehničkih problema u komunikaciji, a kako je ko otkaz, trudili smo se odmah nekoj novoj djevojčici dati šansu. Ne stoji ništa iza toga, nema nikakve sumnje, a moj je plan da se vide svi igrači, od mlađih do starijih. Ono što ja znam je da ona nije odgovorila na poziv", objasnio je selektor.

Medijima se zatim obratila Razija Mujanović, koja je istakla da u budućnosti očekuje da će naš tim biti u punom sastavu i da one igračice koje nisu došle na ovo okupljanje, sigurno će biti na raspolaganju selektoru.

"Prvobitno bih poželjela dobrodošlicu novom selektoru, drago mi je što je prihvatio našu saradnju, za koju očekujem da će biti dobra. Kao što je već najavljeno, od danas startamo, sigruno da su tu mlađe igračice i da, naravno, selektor u nekom budućem periodu ima viziju o njima. Dobar dio igračica se nije odazvao jer smo zakasnili zakazati termin, a one su sigruno spremne kada ih selektor bude zvao u narednom periodu. Tek u novembru imamo kvalifikacije, trebamo krenuti korak po korak bez prevelikog pritiska za rezultat kako bi stvoril i dobru ekipu za budućnost", rekla je Mujanović.

Razija Mujanović, (Foto: T. S./Klix.ba)
Razija Mujanović, (Foto: T. S./Klix.ba)

Za kraj, kapitenka Deura je rekla da mlađim igračicama treba biti čast što će biti dio reprezentacije Bosne i Hercegovine.

"Ja kao dugogodišnji kapiten, obaveza i čast mi je da uvijek budem tu da pomognem koliko mogu. Tu su mlađe djevojke koje se trebaju pokazati, a i njima treba biti čast što su ovdje. Ja se nadam da ćemo na pripremama dobro raditi i postaviti neke temelje za budućnost", rekla je Deura.

Milica Deura (Foto: T. S./Klix.ba)
Milica Deura (Foto: T. S./Klix.ba)

Što se tiče novog selektora, on je šef stručnog štaba mađarskog Vasasa. Ranije je bio trener Gyora, također kluba iz Mađarske, a sa ekipom Radivoja Koraća je nekoliko sezona osvajao Prvenstvo Srbije, kao i WABA ligu.

Miloš Pavlović je uspješno obavljao i funkciju selektora U-20 reprezentacije Srbije sa kojom ima srebrnu medalju s Evropskog prvenstva. Također, kao dio stručnog štaba seniorske reprezentacije Srbije ima osvojeno evropsko zlato.