Žele ga i Španci
0

Mladi bh. košarkaš Nedim Đedović blista u Španiji

Piše: J. Hadžiahmetović
Nedim Đedović, mlađi brat bh. reprezentativca Nihada Đedovića, jedan je od najboljih mladih košarkaša u Španiji. Trenutno nastupa za mlađe kategorije Barcelone.
Nedim Đedović visok je 199 centimetara
Nedim Đedović visok je 199 centimetara
Na nedavno završenom najjačem košarkaškom turniru Španije za mlađe kategorije, koji se održao u glavnom gradu Katalonije, 14-godišnji Nedim Đedović bio je najbolji strijelac turnira sa prosječno 19,8 koševa po utakmici. Kako nam je kazao njegov otac Ćamil, a potvrdili i u košarkašom klubu Barcelone, Nedim je jedan od najtalentovanijih košarkaša Evrope. Trenutna Nedimova visina je 199 centimetara.

Španci računaju na Nedima

"Osim što je odličan na parketu, Nedim je odličan i u školi. Trenutno je, gledajući bosanski sistem školovanja, prvi razred srednje škole. Govori španski, francuski, engleski, katalonski i ima sve petice", kazao je Ćamil Đedović za Sarajevo-x.com

Uspjesi koje postiže sa svojim klubom, privukli su pažnju i Košarkaškog saveza Španije koji, prema izvještajima španskih medija, u budućnosti ozbiljno računaju na usluge ovog 14-godišnjeg čuda od djeteta.

"Još uvijek nije bilo konkretnih razgovora o pasošu. Bilo je nekih pretpostavki, ali još uvijek ništa konkretno. U ovom momentu, on igra za mlađe uzraste Barcelone. Činjenica je da je on prilično dobar i talentovan", dodao je Ćamil.

Prošle godine, Košarkaški savez BiH pozvao je mladog Nedima u juniorsku košarkašku reprezentaciju naše zemlje. Međutim, Nedimov otac je odbio poziv.

Želja da zaigra u bh. reprezentaciji

"Vrlo jedostavan razlog. Nisam htio dozvoliti da moj 14-godišnji sin igra sa četiri godine starijim košarkašima", pojašnjava Ćamil.

Generalni sekretar KS BiH Harun Mahmutović kaže kako u budućnosti planiraju zvati ovog vanserijski talentovanog košarkaša u reprezentaciju BiH.

"Mi u Savezu svim srcem želmo da on zaigra u našoj košarkaškoj reprezentaciji. Zvat ćemo ga i u budućnosti, ali neke stvari u ovoj državi se prethodno moraju riješiti. Kad ovo kažem, prvenstveno mislim na finansiranje reprezentacija od Vlade BiH. U prošloj godini, nijedna sportska selekcija nije dobila nikakva novčana sredstva od države", kaže Mahmutović te dodaje kako se boji da ne izgubimo još jednog talentovanog sportistu kada je riječ o Nedimu Đedoviću.

"Moramo omogućiti dobra takmičenja za mlade igrače, a bez novca i podrške to se ne može uraditi. Ako nismo to u stanju osigurati, bojim se da ćemo nastaviti gubiti utrke sa drugim selekcijama Evrope. Ali, ja se nadam da će Nedim i njegov otac odlučiti igrati pod zastavom BiH u budućnosti", kazao je Mahmutović.