Košarka
0

Michael Jordan izabran u Kuću slavnih

Totalsport
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Vjerojatno najbolji košarkaš svih vremena, Michael Jordan, izabran je u košarkašku Kuću slavnih, gdje će i službeno biti primljen 10. septembra ove godine. Zajedno s njime u ovogodišnjem izboru ondje će se naći David Robinson, John Stockton, Jerry Sloan i Vivian Stringer.

Danas 46-godišnji Jordan pet je puta proglašen najboljim košarkaškem NBA lige, a nakon dva prekida karijere, potom i povrataka na parkete, konačno se umirovio 2003. godine. Jedan od vlasnika i čelnih ljudi NBA momčadi Charlotte Bobcats pet je puta službeno proglašavan najboljim igračem najjače košarkaške lige svijeta. Umirovio se s 32.292 postignuta koša, odnosno prosjekom od 30.1 poen po utakmici, najboljim svih vremena.

Nevjerojatnih akrobatskih sposobnosti koja su nalikovala prkošenju gravitaciji, vrsnih zakucavanja i mirne ruke u trenucima odluke utakmice Jordan je Chicago Bullse odveo do šest naslova NBA prvaka (svaki puta proglašen igračem finala), usput sebi priskrbivši 14 nastupa na All-Star utakmicama i zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Barceloni 1992. godine.

David Robinson je također imao veličanstvenu karijeru, a cijelu ju je proveo u San Antonio Spursima (1989.-2003.). Dugi je niz godina gospodario prostorom pod obručima (21.1 poen, 10.6 skokova u prosjeku), a jedan je i od najboljih blokera lige (prosjek 2.99 po utakmici). Osvojio je dva naslova NBA prvaka, deset puta igrao revijalnu utakmicu, a reprezentaciji SAD-a pomogao da dođe do dvije zlatne olimpijske medalje (1992., 1996.)

Najbolji asistent svih vremena nikada nije osvojio NBA naslova i jedan je od onih koje mnogi nazivaju najvećima bez konačne nagrade, međutim, karijera Johna Stocktona itekako je zadivljujuća. Njegovih 15.806 asistencija (prosjek 10.5) teško će itko dostići, a trenutačno je još uvijek vodeći “kradljivac” lopti s 3.265 osvojenih lopti. Karijeru je okončao igrajući od 1984. do 2003. godine za Utah Jazz, a njegova ostavština u NBA ligi jest i 19.799 poena, deset All-Star dvoboja i dva finala NBA lige. Oba puta bolji su bili Michael Jordan i njegovi Bullsi. Također, i Stockton ima dva Olimpijska zlata (Barcelona, Atlanta).

O Stocktonovoj cijeloj NBA karijeri brigu je vodio Jerry Sloan, a i danas je on trener NBA momčadi iz Salt Lake Cityja. S 20 uzastopnih godina na njihovoj klupi Sloan je trener s najdužim neprekinutim stažom na istom mjestu u svim sportovima u Sjedinjenim Američkim Državama. Pod njegovim su vodstvom “džezeri” 18 puta izborili doigravanje.

Mjesto u Kući slavnih pronašla je i Vivian Stringer. U trenerskoj karijeri ostvarila je 825 pobjede predvodeći tri različite ženske ekipe na Final Four.

Jordan, Robinson, Sloan i Stockton izabrani su za Kuću slavnih već u prvoj godini kada to dopuštaju pravila njenog izbora.

Košarkaška Kuća slavnih nalazi se u Springfieldu, u američkoj državi Massachusets.

Službeni prijem klase 2009 u Kuću slavnih bit će 10. septembra.