Pobjednik Red Bull King of the Rock
0

Marko Lovrić: U Alkatraz ne idem turistički, želim ostvariti dobar rezultat

Klix.ba
Foto: Sulejman Omerbašić
Foto: Sulejman Omerbašić
Finalno takmičenje u uličnoj košarci Red Bull King of the Rock održano je nedavno u Sarajevu. Pobjednik mostarskih kvalifikacija Marko Lovrić postao je i šampion BiH i naš predstavnik na svjetskom finalu ulične košarke, koje će se održati 22. septembra 2012. godine u zatvoru Alkatraz.

Lovrić će se u San Franciscu boriti za prestižno mjesto na svjetskom nivou i nagradu od 20.000 američkih dolara. Inače, on je svojim potezima oduševio ljubitelje čarobne igre pod obručima.

Govorio je o očekivanjima u SAD-u, Red Bull King of the Rocku, najtežem suparniku na ovom takmičenju i bh. košarkaškoj reprezentaciji.

Šta očekujete od nadmetanja u San Franciscu?

Bit će teško, bez dvojbe. To je međunarodni turnir i siguran sam da će biti izvrsnih košarkaša. Vjerovatno će doći basketaši iz SAD-a koji su najbolji na planeti. Osim toga, očekujem sjajne igrače i sa Starog kontinenta. Sigurno je da ću dati sve od sebe, neću ići turistički. Inače, ovo će mi biti prvi put da putujem u pomenutu državu i želim upoznati njhovu kulturu. Razmišljao sam da odem na neko sveučilište. To je izvrsna prilika da pokažem šta znam, a nadam se da će me neko i vidjeti.

Vratimo se malo na Red Bull King of the Rock. Jeste li očekivali da ćete na kraju dotaći vrh?

Kada učestvujem na nekom turniru idem sa namjerom da ga osvojim, da pobijedim. Borim se do krajnjih granica svojih mogućnosti, pa šta bude. Nikome neću priznati da je bolji od mene dok to ne dokaže. Tako je bilo i ovaj put. U svaki meč ušao sam sa namjerom da slavim, a na kraju sam stigao do konačnog cilja. Sagledavajući kompletan učinak, ocjene su zaista pozitivne.

Ko vam je bio najteži suparnik?

Nebojša Pavlović u finalu. No, dok sam došao do presudnog okršaja potrošio sam dosta energije. Bilo je izuzetno malo vremena za odmor. Kako su viši igrači dominirali, trošio sam se u reketu. Poslije sam se sve više oslanjao na vanjski šut i na kraju uspio u namjeri. Osvojio sam prvo mjesto. Vjerovatno zasluženo.

Pogodili ste nekoliko trica u finalnom okršaju, ali i u mečevima prije toga. Jeste li uvijek onako precizni?

Meni svi govore da mi je šut lošija strana u igri. Ja sam svojevremeno slovio kao veoma eksplozivan igrač. Otvorio mi se šut i to sam iskoristio. Jednostvano, bio sam raspoložen.

Da li trenirate košarku?

Da, prošao sam školu košarke u Širokom Brijegu i igrao sam za sve uzraste do seniora. Kasnije me put vodio na razne strane Hercegovine i Hrvatske. Prošlu sezonu igrao sam u Metkoviću u drugoj ligi. Bilo mi je lijepo. Moram priznati da sam bio zadovoljan, mada sam imao zdravstvenih problema.

Jeste li pratili utakmice bh. košarkaške reprezentacije?

Svakako. Moram naglasiti da je član nacionalnog tima moj prijatelj i kolega Josip Naletilić. Također, tu je i igrač Širokog Dalibor Peršić. Pratio sam njihove utakmice. Zasluženo su se plasirali na Evropsko prvenstvo i ja im čestitam.