Košarka
0

Litvanija evropski prvak u košarci

Klix.ba
Finalnom utakmicom u Stockholmu završilo se Evropsko košarkaško prvenstvo, a novi prvak Evrope je reprezentacija Litvanije.

Nakon tri odličja sa posljednje tri Olimpijade te nakon 64 godine Litvanci su ponovo osvojili naslov prvaka Starog kontinenta. Ovo je, nakon 1937. i 1939., treći naslov prvaka za Litvaniju.

Litvanci su svoj posljednji naslov evropskog prvaka osvojili 1939. godine
Litvanci nisu ponizili Špance, ali se slobodno može reći da su ih nadigrali, razbili. Vodili su čak 20 razlike u posljednjoj četvrtini, na poluvremenu bilo je 9. Konačan rezultat utakmice bio je 93:84. Bila je to superuvjerljiva pobjeda male zemlje Litvanije.
Zlatna odličja odlaze ekipi koja je dokazala da je najbolja u Evropi
Reprezentativci Litvanije dominirali su cijelom utakmicom, predvođeni Mačijauskasom (21 koš), Žukauskasom (18) i Jasikevičiusom.

Španija za utjehu, pored šestog reprezentativnog srebra, ima i najboljeg strijelca prvenstva, a to je Pau Gasol, koji je u finalu postigao 36 koševa.

Danas su peto mjesto osvojili Grci pobjedivši nedovoljno motivisanu reprezentaciju SiCG, koja je na ovom EP-u zabilježila četiri poraza. Izrael je osvojio sedmo mjesto pobjedom protiv Rusije rezultatom 89:82.

Može se reći da je ovo prvenstvo pobjeda španske i litvanske košarke u smislu efikasnosti i napadačkog udjela jer prosjek koševa reprezentacije Litvanije bio je čak 93 koša po utakmici.

Iznenađenje prvenstva bila je reprezentacija Italije koja je uspjela savladati Francusku rezultatom 69:67, te u utakmici za treće mjesto osvojiti brončanu medalju i, vjerovatno za njih daleko važnije, plasirati se na Olimpijske igre.

Najkorisniji igrač (MVP) prvenstva bio je Šarunas Jasikevičius, a najbolji skakač Predrag Drobnjak.

U idealnu petorku su uvršteni: Tony Parker (Francuska), Šarunas Jasikevičius (Litvanija), Andrej Kirilenko (Rusija), Saulius Štombergas (Litvanija) i Pau Gasol (Španija).

Reprezentacija BiH svoj je nastup na Evropskom prvenstvu u Švedskoj završila bez pobjede.