Košarka
0

Legende se vraćaju u Slobodu: Asim Paščanović Pars novi igrač

Piše: J. H.
Asim Paščanović Pars
Asim Paščanović Pars
Asim Paščanović Pars, rođeni Tuzlak koji je nastupao u dresu košarkaške reprezentacije Turske, pojačat će tuzlansku Slobodu.

Ovu informaciju potvrdio je sam igrač Paščanović za portal Klix.ba. Paščanović je svoju bogatu košarkašku karijeru počeo upravo u Slobodi gdje se afirmisao kao jedan od najboljih mladih košarkaša na prostoru bivše Jugoslavije.

Kao junior Slobode, zajedno sa Damirom Mulaomerovićem, Edinom Salaharevićem, Edinom Delićem i još nekim igračima, postao je juniorski klupski prvak tadašnje Jugoslavije. Sa klupe ih je vodio Sead Žunić, koji će kasnije biti savjetnik u zagrebačkoj Ciboni i reprezentaciji Hrvatske.

Ipak, rat je učinio svoje. Zlatna mlada generacija košarkaša rasula se po svijetu, tražeći spas od metaka i granata. Asim je otišao u Hrvatsku.

"Nakon jedne provedene sezone, odlučio sam napustiti Zagreb i otići u Tursku. Uzeo sam državljanstvo i počeo nastupati kao domaći igrač", kazao je 37-godišnji Paščanović za Klix.ba, koji je morao promijeniti prezime u Pars.

Prvo je zaigrao u turskom velikanu Galatasarayju, nakon čega je uslijedila nevjerovatna karijera u tamošnjem prvenstvu. Osim za Galatu, naš sagovornik je igrao za Ülkerspor, Tofaş, Fenerbahçe, Efes Pilsen, Türk Telekom... U međuvremenu odigrao je i nekoliko sezona za moskovski Dinamo i Lokomotivu iz Rostova.

"Četiri puta sam bio prvak Turske, odigrao sam 120 utakmica u dresu reprezentacije. Ipak, najdraži uspjeh mi je srebrena medalja na Eurobasketu 2001. u Istanbulu, iz finala protiv tadašnje reprezentacije Jugoslavije. Od tada je krenula košarkaška euforija u Turskoj, koja i danas traje", kaže naš sagovornik koji sada nastupa za ekipu Erdemira, koja se bori za plasman u play off.

Iako je pred zalaskom karijere, nikada nije prestao pratiti košarku u BiH i nastupe reprezentacije za koju vjeruje da je kvalitetna i da ima velike šanse na Evropskom prvenstvu u Sloveniji.

"Žao mi je što nikada nisam nosio dres Bosne i Hercegovine. Kad su postojale takve šanse, ljudi koji su tada bili na čelu Košarkaškog saveza nisu baš bili zainteresovani. Kasnije je bilo nekih kontakata, ali je već bilo kasno, pošto sam nastupio za tursku reprezentaciju", kaže Paščanović.

Prije nekoliko dana, upravo je njegov bivši saigrač Damir Mulaomerović preuzeo kormilo Slobode. Kako sada stvari stoje, mnogo bolji dani očekuju ovaj slavn i bh. košarkaški klub.