Kvalifikacije za SP
0

Košarkašice BiH gube na poluvremenu od olimpijskih vicešampiona, primile čak 12 trojki

H. H.
Detalji s utakmice između BiH i Japana (Foto: FIBA)
Detalji s utakmice između BiH i Japana (Foto: FIBA)
Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine gubi na poluvremenu od selekcije Japana rezultatom 46:38, u drugom meču na kvalifikacijskom turniru za Svjetsko prvenstvo u Osaki.

Olimpijske vicešampionke su bolje ušle u meč, ali i naš tim se brzo probudio te smo poveli 14:10. Ipak, domaća selekcija nakon toga napravila je seriju 11:0, a do isteka prve četvrtine smanjili smo zaostatak na podnošljivih 23:20.

U drugoj dionici naš tim je u jednom trenutku podigao nivo igre i na krilima raspoložene Jonquel Jones poveli smo 29:28, ali Japanke su serijom trojki na poluvrijeme otišle vodstvom 46:38.

Ukupno, reprezentacija Japana je za poluvrijeme postigla nevjerovatnih 12 trojki.

Najefikasnije u našim redovima nakon 20 minuta igre su Jonquel Jones sa 16 i Matea Tavić sa deset poena.

Podsjetimo, reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je jučer u prvoj utakmici od selekcije Kanade sa 96:64.

Na Svjetsko prvenstvo, koje se tokom septembra održava u Australiji, plasirat će se tri najbolje selekcije iz grupe, ali nakon odustajanja Bjelorusije, naše košarkašice su ostale bez rivala.

Bjeloruskinje nisu mogle otputovati u Osaku pošto je veliki broj članova njihove ekspedicije bio pozitivan na koronavirus, te se čeka zvanični stav FIBA o načinu na koji će biti verifikovane njihove utakmice.

Po svemu sudeći sasvim je realna i izvjesna mogućnost da se naša selekcija automatski kvalifikuje na Mundobasket, te se sada čeka zvanična potvrda FIBA-e.