Analiza
28

Ko su dobitnici, a ko gubitnici razmjene igrača u kojoj je Nurkić prešao u Phoenix

E. B.
Ilustracija: Clutchpoints
Ilustracija: Clutchpoints
Jučer je odrađena najveća razmjena igrača u NBA ligi ovog ljeta u kojoj je učestvovao i naš najbolji košarkaš Jusuf Nurkić.

U razmjeni su učestvovala tri tima: Portland Trail Blazers, Phoenix Suns i Milwaukee Bucks.

U Phoenix su otišli Jusuf Nurkić, Grayson Allen, Nassir Little i Keon Johnson, Milwaukee je dobio Damiana Lillarda, dok su u Portland stigli Jrue Holiday, Deandre Ayton, Toumani Camara, pick prve runde Milwaukeeja na draftu 2029. godine, te dvije zamjene pickova u 2029. godine sa Milwaukeejem i Phoenixom.

Milwaukee Bucks

Obično se smatra da je najviše profitirala ekipa koja je dobila najveću zvijezdu, a čini se da je to i sada slučaj. Damian Lillard je postao novi igrač Milwaukeeja i tačno je ono što je trebalo Giannisu Antetokounmpu za napad na novu titulu.

U suštini, Milwaukee je zamijenio Jruea Holidaya i Graysona Allena za Lillarda, što je svakako pozitivna stvar za njih.

Holiday je pouzdan igrač od kojeg ekipa ima uvijek oko 20 poena, no radi se o košarkašu kojem šutiranje trojki nije forte (38 posto prošle sezone), a to je upravo ono što Giannisu treba kako odbrane ne bi mogle "puniti reket" kada on krene na svoje karakteristične prodore.

Lillard je elitan skorer i šuter za tri poena, te nema sumnje kako Bucksi imaju sve predispozicije da postanu nezaustavljiva napadačka mašinerija.

Jedini minus što se tiče njihove ekipe je slabljenje odbrane. Holiday i, posebno, Grayson Allen su iznadprosječni defanzivci na vanjskim pozicijama, dok se to isto ne može reći za Lillarda. No, činjenica je da je Lillardova ofanziva mnogo jača u odnosu na Holidayevu i Allenovu defanzivu, te je s te strane Milwaukee najveći dobitnik ovog trejda.

Phoenix Suns

Phoenix je dobio četiri igrača, od kojih su u suštini Little i Johnson manje-više nebitni, te su u trejdu došli kao "filleri" za izjednačavanje plata.

Tokom ovog ljeta Chris Paul je preko Washington Wizardsa otišao u Golden State Warriorse, dok je Bradley Beal stigao u Phoenix.

Prošle sezone veliki potrošači lopti u Sunsima su bili Kevin Durant, Devin Booker i DeAndre Ayton, dok je Chris Paul bio onaj koji ih je sviju "hranio" loptama, te je imao najmanji broj šuteva (11,3) i poena (13,9) u karijeri.

Mijenjanjem Paula za Beala Phoenix se našao u situaciji da sva petorica projektovanih startera (Booker, Beal, Bridges, Durant, Ayton) vole imati loptu u rukama i uzimati mnoštvo šuteva, te im je pod hitno trebao igrač koji će se "žrtvovati" za tim kao što je to činio Paul.

Rješenje su našli u mijenjanju Aytona za Nurkića. Nurkić je u Portlandu pokazao da mu nije problem igrati odbranu, skakati i praviti pickove za Lillarda i CJ McColluma/Anferneeja Simonsa, a sada će imati priliku to činiti i za bolje igrače od njih.

Naravno, i Nurkić će profitirati s obzirom da će se odbrana pick and rolla svoditi na zaustavljanje vanjskih šuteva Bookera, Beala, Bridgesa i Duranta, što će otvoriti mnogo prostora za pas u srce reketa za našeg gorostasa, te možemo očekivati mnoštvo laganih poena za Bosnian Beasta ove sezone.

Osim Nurkića, važan kotačić u Phoenixu će biti i Grayson Allen, jedan od najboljih defanzivaca NBA lige koji bi čak mogao iz taktičkih razloga biti i starter, a da Bridgesu pripadne uloga šestog igrača.

Portland Trail Blazers

Najveći gubitnik ovog tradea su Blazersi koji su se odrekli dvojice najbitnijih igrača, a zauzvrat su dobili Aytona i Holidayja. Camara je rookie od kojeg se ne očekuju velike stvari, dok ćemo tek vidjeti šta će se desiti sa pickom prve runde 2029. godine.

Holiday je dobar, pouzdan košarkaš, no koji je već zagazio u 34. godinu, u naredne dvije sezone će zaraditi više od 70 miliona dolara i jasno je da se radi o igraču koji je privremeno rješenje, te da se na njega ne računa u rebuildu ekipe.

Ayton je 25-godišnja double-double mašina koja igra sve bolje i bolje iz godine u godinu i upravo će on uz Simonsa biti zaštitno lice u godinama koje dolaze.

No, teško se oteti utisku da je Portland zakasnio sa rebuildom ekipe, te da se ranije trebao riješiti Lillarda, McColluma i Nurkića kada su imali priliku dobiti mnogo više za njih.

Ovako, čini se da je generalni menadžer Joe Cronin išao na neviđeno, te da mu samo ostaje nada da će do 2029. godine Milwaukee pasti i da će njihovim pickom izabrati nekog novog Lillarda koji bi mogao promijeniti budućnost kluba. Jer, ruku na srce, ona sada ne izgleda nimalo svijetlo.