Izbor ESPN-a
24

Jordan najbolji u historiji, LeBron drugi, a Evropljanin broj jedan je Nowitzki

F. Z.
Michael Jordan (Twitter/Chicago Bulls)
Michael Jordan (Twitter/Chicago Bulls)
Nakon što je ESPN počeo emitovati dokumentarni serijal "The Last Dance" o posljednjoj šampionskoj sezoni legendarnih Chicago Bullsa koje je predvodio Michael Jordan ponovo se otvorila vječna debata o tome ko je najbolji svih vremena.

ESPN je okupio tim stručnjaka koji su glasali za najboljeg svih vremena. Glasanje je odlučeno "izravnim okršajima", a u obzir su uzeli nekoliko parametara, među kojima su najvažniji cjelokupna karijera, ali i partije na vrhuncu karijere.

Deseto mjesto tako je zauzeo Shaquille O'Neal koji u svojim vitrinama ima četiri NBA nasolva. Deveti je njegov bivši saigrač iz Lakersa Kobe Bryant, a ispred njega je legenda San Antonio Sprusa - Tim Duncan.

Između sedmoplasiranog Larryja Birda i petoplasiranog Magica Johnsona ugurao se čovjek s najviše postignutih poena u jednoj utakmici - Wilt Chamberlain. Zbog njega su se mijenjala pravila u NBA ligi, a njegove atletske sposobnosti bile su nevjerovatne. Jedne sezone imao je prosjek od 50 poena po utakmici, a na šestom mjestu je zbog "samo" dvije NBA titule.

Čovjek s rekordnih 11 titula u 13 sezona i najveći rival pomenutog Chamberlaina - Bill Russell zauzeo je četvrto mjesto, dok je na trećem čovjek s najviše poena u historiji NBA lige - Kareem Abdul-Jabbar. Na drugom mjestu je LeBron James, a broj jedan, najveći svih vremena je Michael Jordan. Čovjek koji je osvojio tri titule, otišao 18 mjeseci iz košarke, igrao bejzbol profesionalno, a potom se vratio i opet osvojio tri titule. Osim svega pokazanog na parketu, činjenica je da za popularizaciju košarke niko nije uradio ni približno koliko je "Njegovo leteće visočanstvo" - Michael Jordan.

Najbolje plasirani Evropljanin je Dirk Nowitzki koji se nalazi na 19. mjestu. Pau Gasol je 65., a Tony Parker je zauzeo 70. mjesto.