Košarka
5

Istočna konferencija NBA lige: Cavaliersi i dalje bez ozbiljne konkurencije

Piše: Elvis Bunić
Fotomontaža: Klix.ba
Fotomontaža: Klix.ba
Najjača košarkaška liga svijeta američko-kanadska NBA počinje večeras u 1:30 iza ponoći prema našem vremenu. U ovom tekstu predstavit ćemo ukratko Istočnu konferenciju.

Favoriti

Cleveland Cavaliers

Aktuelni prvaci su apsolutni i jedini favoriti za titulu najbolje ekipe na Istoku. Moto generalnog menadžera ekipe Griffina je očito "ekipa koja pobjeđuje se ne mijenja". Cavsi su skoro u identičnom sastavu kao lani, otišao je Dellavedova, a došli su Dunleavy i Andersen. I ove sezone se očekuje od Jamesa da bude lider i mnogi stručnjaci mu predviđaju još jednu MVP nagradu. Ulazak u veliko NBA finale je najrealniji rasplet događaja.

Vrebaju iz sjene

Boston Celtics

Prvi pogled na njihov roster ne otkriva da je Boston druga ekipa Istoka, ali dovođenje Horforda mijenja stvari iz temelja s obzirom na to da je umjesto njega prošle sezone igrao nepokretni Sullinger. Druga promjena u rosteru je ona na bekovskoj poziciji, gdje je umjesto Turnera došao povratnik Green. Ekipa koja je prošle sezone bila među najgorim šuterskim ekipama za tri poena je ostvarila 48 pobjeda, isto kao i trećeplasirani Miami te se s pravom od Bostona očekuje da ove godine idu na više od 50 pobjeda.

Toronto Raptors

Raptorsi su igrali sjajno prošle sezone, kada su imali samo jednu pobjedu manje od Cavsa, ali su se u playoffu totalno raspali. Ove sezone su ostali bez Biyomba koji je unovčio prošlogodišnje partije i uzeo od Magica 72 miliona te je kao backup Valančiunasu doveden Sullinger. Prošle sezone petorka Lowry, DeRozan, Carroll, Patterson i Valančiunas na parketu je provela ukupno 16 minuta i ukoliko ostanu zdravi, Raptorsi bi i ove godine mogli biti u samom vrhu Istoka.

Indiana Pacers

Ekipa koja iz sezone u sezonu napreduje ima samo jednu želju: da zdravlje posluži njihovog najboljeg igrača Georgea. Također, od Turnera se očekuje da dodatno napreduje, a u tome će mu sigurno pomoći Jefferson koji je stigao iz Hornetsa. Važno pojačanje je stiglo na playu u liku Teaguea koji je došao iz Hawksa u zamjenu za Hilla, a važan kotačić će biti i krilni centar Young koji je stigao iz Netsa. Teaguea će sasvim pristojno moći mijenjati Brooks.

Ostali

New York Knicks

Da je 2010. godina, Knicksi bi bili prvi favoriti za osvajanje titule prvaka. Petorka Rose, Lee, Anthony, Porzingis i Noah bi trebala biti odlična, no vidjet ćemo kako će to sve izgledati na parketu. Dobra vijest je što Rose neće u zatvor, a uz nekadašnjeg MVP-a Leeja i Noaha ovog ljeta su u New York stigli i Jennings i Kuzminskas. Jedini odlazak koji bi se mogao osjetiti je onaj Afflaloa koji je postao novi član Kingsa.

Atlanta Hawks

Hawksi su ostali bez Horforda, a potpisali su Howarda, te se sada samo mogu nadati da će nekadašnji najbolji odbrambeni igrač lige ostati zdrav. Atlantu je napustio i Teague, a ulogu glavnog organizatora igre preuzet će superbrzi Schröder. Prošle sezone su Hawksi završili na četvrtom mjestu Istoka sa 48 pobjeda, što će biti izuzetno teško ponoviti ove sezone.

Chicago Bulls

Wade se vratio u svoj rodni grad gdje će, prema svemu sudeći, i završiti bogatu karijeru. Bullsi su tokom ljeta ostali bez nesuđenog franšiznog igrača Rosea, Gasola i Noaha, a uz Wadea nova lica u svlačionici Bullsa su i Rondo, Canaan, Carter-Williams i R. Lopez. Već na prvi pogled na sastav uočava se nedostatak šutera. Samo su Mirotić i McDermont sposobni pogađati trojke u visokom postotku u kontinuitetu i nema sumnje da će protivnici bez ustručavanja puštati ostatak ekipe da šutira izvana.

Miami Heat

Bili jednom jedni Bullsi koji su imali izvjesnog Jerryja Krausea na poziciji generalnog menadžera. Krause je napravio šampionski tim, a onda ga zbog škrtosti rasturio. Kakve veze ovo ima sa Miamijem? Umjesto "Jerry Krause" ubacite "Pat Riley" i dobijete Miamijev put od titula 2012. i 2013. godine do današnje ekipe. Pustio je olako Jamesa, potom je Wadeu dao veoma uvredljivu ponudu, a trenutno se nadurava sa posljednjim članom te "velike trojke", Boshom čiji je nastavak karijere upitan zbog bolesti. Tako ovosezonski Heat ostaje na Dragiću i Whitesideu kao nosiocima igre te nepouzdanom Waitersu. Ulazak u playoff se čini nemogućom misijom.

Washington Wizards

Wizardsi nisu mnogo mijenjali, od bitnih odlazaka tu su Nene i Dudley, a došli su Mahinmi i Burke. I ove godine možemo ih očekivati na oko 40-ak pobjeda, te borbu za osmo mjesto na Istoku, a to će zavisiti isključivo od Walla i napretka Beala koji je tokom ljeta navodno mnogo radio na sebi.

Milwaukee Bucks

Bucksi su ekipa koju će bh. ljubitelji košarke s velikim zanimanjem pratiti zbog Teletovića. Ove sezone od Milwaukeeja se očekuje da budu u borbi za playoff. Zadržana je jezgra ekipe od prošle godine, a najveći napredak se očekuje od Antetokounmpa koji će igrati na poziciji playmakera, a povremeno će tu ulogu preuzimati i Dellavedova koji je stigao iz Cavsa.

Orlando Magic

Orlando je tokom ljeta doveo ono što im je nedostajalo, a to je odbrana pod košem s obzirom da je Vučević u najbolju ruku prosječan defanzivac, te su potpisani Ibaka i Biyombo. Istina, ostali su bez Oladipa, ali to ne mora nužno da bude loše jer će sada na poziciji beka mnogo više prostora za igru i ovlasti dobiti Fournier kojem je vrijeme da pokaže svoj nesumnjivo veliki potencijal. Osim njega, veliki napredak se očekuje i od Gordona i moguće je da se umiješaju u borbu za playoff.

Detroit Pistons

Pistonsi su najmanje mijenjali roster od svih ekipa na Istoku. Jedina bitna promjena je potpisivanje Marjanovića koji bi trebao malo rasteretiti Drummonda pod košem. Ulazak u playoff je, kao i prošle sezone, maksimum ove ekipe.

Charlotte Hornets

Hornetsi su prošle sezone završili na neočekivano visokom šestom mjestu, a ove sezone taj podvig će im biti teže ostvariti. Ostali su bez Lina, Leeja i Jeffersona, a u ekipu su došli Hibbert i Sessions. Vidjet ćemo šta će trener Clifford ove sezone uspjeti izvući iz ekipe.

Philadelphia 76ers

Bez ikakve sumnje najperspektivnija ekipa NBA lige je Philly. Embiid će konačno kročiti na parket, a uz njega su u ekipi i Okafor, Noel, prvi pick ove godine Simmons (koji će propustiti početak sezone), Šarić... garant su nekih svjetlijih dana koji su pred Sixersima. Rodriguez se vratio u NBA, a uz njega iskustvo u ekipi donose i Bayless i Henderson. Još uvijek je prerano za napadanje playoffa, ali za sezonu-dvije to će biti već realan scenario.

Brooklyn Nets

Pitanje je do kada će Lopez trpiti nesposobnost menadžmenta Netsa i zatražiti trade. Otkako se ekipa preselila u Brooklyn niže same neuspjehe, a ova sezona bi mogla biti i najgora ikada. Osim Lopeza i, donekle, Bogdanovića, ekipu čine sami mediokriteti i sve osim posljednjeg mjesta bi bilo ravno senzaciji.

NBA