Nakon Iversona
0

I Steve Francis nadomak kineskoj košarkaškoj ligi

Totalsport
Steve Francis
Steve Francis
Nakon Allena Iversona još jedna bivša NBA zvijezda, 33-godišnji bek Steve Francis, blizu je nastavka karijere u kineskoj CBA ligi.

"Bude li ponuda dobra, neću je odbiti", izjavio je nekad vrsni košarkaš Houston Rocketsa odgovarajući na pitanje o dalekoistočnoj avanturi.

Također je rekao da bi najradije zaigrao za Shanghai Sharkse, bivši klub njegovog velikog prijatelja i bivšeg saigrača Yao Minga, kojeg je kineski centar Houstona danas vlasnik. Yaova uloga u mogućem Francisovu transferu zasad nije poznata.

Francis je bivši trostruki All Star igrač i svojedobno jedan od najatraktivnijih košarkaša svijeta. Na draftu 1999. godine biran je kao drugi izbor od Memphis Grizzliesa, za koje nije želio nastupati, te je prije početka sezone mijenjan u Rocketse, u kojima je izborio nagradu za rookieja godine, koju je podijelio s Eltonom Brandom.

Posljednje je dobre dvije sezone odradio u Orlando Magicu u razdoblju od 2004. do 2006. godine, a tokom karijere u NBA ligi bio je na prosjecima od 18,1 koša, šest asistencija, 5,6 skokova i 1,5 oduzetih lopti.

U decembru 2008. godine završio je u Grizzliesima, klubu koji ga je draftirao, ali u međuvremenu iz Vancouvera preselio u Memphis. Tamo nije zbog problema s povredama odigrao nijednu utakmicu, te je dobio otkaz u januaru prošle godine.

Od tad nije igrao takmičarsku košarku. Posvetio se poslovima s nekretninama, građevini, bokserskoj promociji, lancu brijačnica, modnoj liniji odjeće, a objavio je i jedan reperski album.