Košarka
88

Evropsko prvenstvo za košarkaše u kolicima nije socijalna priča, to je historijski događaj za BiH

Piše: Š. B.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U Sarajevu će od 9. do 18. jula biti održano Evropsko prvenstvo B divizije za košarkaše u kolicima. Pored BiH kao domaćina na prvenstvu učestvovat će još i Rusija, Francuska, Irska, Slovenija, Hrvatska, Austrija, Portugal, Litvanija i Latvija.

Prvenstvo će biti igrano u sarajevskoj dvorani Ramiz Salčin, a očekuje se dolazak blizu 230 gostiju iz 16 zemalja svijeta.

Nakon što su 2015. godine u Portugalu osvojili prvo mjesto na prvenstvu C-divizije i zadivili sportski svijet, doveli su Evropsko prvenstvo u BiH.

"Emotivni smo prema svima onima koji imaju sluha, poštovanja i razumiju tako velike napore, tako velike rezultate koji se postižu, praktički niotkuda, zahvaljujući entuzijazmu zaljubljenika u ovaj sport. Austrija, Hrvatska, Francuska, Irska, Latvija, Litvanija, Portugal, Slovenija i Rusija dolaze u Sarajevo. Prva utakmica je na programu 11. jula u 19 sati, a prvenstvo će trajati do 18. jula", kazao je danas na konferenciji za medije Igor Mandić povodom početka Evropskog prvenstva.

Alaga Pašić, direktor reprezentacije, kaže da je za bh. košarkaše ovo veliki događaj.

"Prije tačno godinu dana naša ekipa je u Portugalu osvojila prvo mjesto u C-diviziji te nas je to nagnalo da se odmah kandidujemo za domaćina ovogodišnjeg prvenstva u B-diviziji. Konkurisali su još i Litvanija i Češka. Uspjeli smo osigurati minimalne uslove za ovu manifestaciju te nam je omogućeno da postanemo domaćini. Ovo je značajno za našu zemlju po tome što predstavlja historijski događaj, s obzirom na to da u BiH postoji blizu 10 posto invalidnih osoba. Ekonomski i turistički je ovo opravdana manifestacija. Dolaze najveći zvaničnici košarke, među kojima i predsjednik IWBF-a. Nadam se da ćemo se dobrom igrom uspjeti plasirati u viši rang, odnosno A-diviziju", izjavio je Pašić.

Selektor Sabahudin Keč dodaje da smo dobili mogućnost da prvi put u našoj zemlji organizujemo jedan ovakav događaj, a smatramo ga i svojevrsnom nagradom za naš dvadesetogodišnji trud i zalaganje.

"Nadam se i da ćemo opravdati ovo što nam je povjereno. Svih 12 igrača je spremno. Na pripremama su se bespoštedno trudili i zalagali i jedva čekamo da počne prva utakmica. Velika je želja motiv da dokažemo šta znamo i možemo. Ovo nije nikakva socijalna priča, već prava sportska koja dokazuje da nismo ništa manje vrijedni kada je sport u pitanju, Moji igrači ne daju nikome pardona", rekao je Keč.

Ulaz na utakmice bit će slobodan, a 11. jula u 20 sati reprezentacija BiH odigrat će prvu utakmicu s Portugalom.