Košarka
1

Eurobasket: Hrvati u polufinalu protiv moćne Litvanije, statistike i historije

Anadolija
Selektor i igrač reprezentacije Hrvatske (Foto: Anadolija)
Selektor i igrač reprezentacije Hrvatske (Foto: Anadolija)
Košarkaška reprezentacija Hrvatske poražena je prije 18 godina u polufinalu Evropskog prvenstva, baš od današnjeg protivnika, Litvanije, tako da će izabranici Jasmina Repeše danas igrati i protiv statistike, ali se truditi i da se historija ne ponovi.

Hrvatska je izgubila od Litvanije 1995. godine u polufinalu i tada je prvenstvo završila osvojivši broncu. Litvanci su bili bolji i u grupnoj fazi Olimpijskih igara 1996. godine, drugoj rundi Eurobasketa 1999. i prvoj 2005. godine, ali i na Olimpijadi 2008. Posljednji ogled ovih selekcija na Eurobasketu dogodio se 2007. godine. Litvanija je tada slavila u četvrtfinalu 74:72, a tragičar u hrvatskoj selekciji bio je Zoran Planinić, koji je sekundu prije kraja promašio dva slobodna bacanja.

Hrvatska je nakon raspada Jugoslavije 1993. i 1995. godine osvojila dvije bronze, a 18 godina nakon posljednjeg polufinala bori se za medalju. Hrvati su na ovom prvenstvu izgubili prvu utakmicu od Španije i to sa ogromnih 28 razlike, a zatim su zabilježili osam pobjeda u nizu.

Zanimljivo je i da nikad balkanska reprezentacija nije slavila protiv jedne baltičke nacije u završnici jednog velikog takmičenja.

Selektor košarkaške reprezentacije Hrvatske Jasmin Repeša, rekao je nakon pobjede nad Ukrajinom i plasmana u polufinale da "nikada u životu nigdje u svijetu nije vidio takvo zajedništvo nacije i nacionalnog tima“, te se zahvalio svima koji su došli da podrže reprezentaciju Hrvatske u Sloveniji, izrazivši vjerovanje da kućama idu zadovoljni”.

On je podsjetio da je prošlo dugo vremena, 18 godina, od kada hrvatska reprezentacija nije prošla u polufinale na evropskim prvenstvima.

"Ovaj mladi i talentirani tim to zaslužuje. Zaslužuje da bude u takmičenju do samoga kraja", rekao je Repeša, dodavši: "Ovo je prelijepa priča, šteta bi bilo završiti je ovdje, u polufinalu".

On je istakao i da je hrvatska reprezentacija na Eurobasketu 2013 odigrala sve utakmice dobro, izuzev jedne i da smatra da su usrećili navijače. Repeša je u razgovoru s novinarima u „Stožice Areni“ tvrdio i da nije sumnjao da će se njegova ekipa naći u četvrtfinalu, ali i proći dalje.

Reprezentativac Hrvatske Dontaye Draper rekao je da to što se Hrvatska našla u polufinalu nije nikakvo iznenađenje, da su igrali odlične utakmice i da su s razlogom u polufinalu Evropskog prvenstva.