Igrač bh. porijekla odlučio
1

Emir Preldžić će igrati za Tursku

Piše: N. Jamaković
Emir Preldžić
Emir Preldžić
Emir Preldžić će umjesto za našu nastupati za košarkašku reprezentaciju Turske, odlučila je Evropska košarkaška federacija (FIBA). Potvrdio je to predsjednik Turskog košarkaškog saveza Turgay Demirel, a vijest je objavljena i na zvaničnoj web-stranici FIBA-e.

Tako će 23-godišnji Preldžić, koji je rođen u BiH i koji je svojevremeno nastupao za Sloveniju, na predstojećem Evropskom prvenstvu koje će se igrati krajem augusta u Litvaniji braniti boje Turske, a ne BiH. Preldžić je igrao za Slovence 2006. godine na Evropskom prvenstvu za igrače do 20 godina, kao i godinu kasnije.

Međutim, iako je prema propisima iste te FIBA-e promjena sportskog državljanstva moguća samo ukoliko se igrač vraća u reprezentaciju države svog porijekla, našem košarkaškom savezu nije uspjelo da ga "pridobiju" ni sad, kao ni prije dvije godine.

To imamo, u neku ruku, zahvaliti i nekorektnim Slovencima koji su u posljednje tri godine odbijali bilo kakav razgovor o tome da Preldžić pojača našu reprezentaciju, ali su nakon tri godine i Preldžićevih izjava da ne želi više igrati za njih dali dozvolu da igra za drugu reprezentaciju. Na našu nesreću, tu dozvolu iskoristili su Turci.

Turski selektor Orhun Ene, koji je na toj poziciji zamijenio Bogdana Tanjevića, već je uvrstio Preldžića, koji je karijeru počeo u zeničkom Čeliku, na spisak košarkaša koji će igrati za Tursku na EP, a na kojem će igrati i naša reprezentacija.

Sekretar Košarkaškog saveza BiH Harun Mahmutović potpuno je razočaran ovakvim razvojem situacije.

"Ja mislim da je ovo presedan, niko nema razumijevanja za male saveze. No, sigurno je da Turci nisu mogli 'isposlovati' Preldžića bez njegovog pristanka, tako da je najveća krivica zapravo na njemu. Sve vrijeme pričamo da će igrati za BiH, da voli svoju državu, a onda se desi ovo. Ne trebamo kriviti ni Dodika ni bilo koga, jer, eto, ima nas još Bosanaca i Hercegovaca koji ne želimo graditi svoju zemlju. Slučaj 'Preldžić' je ljudska i profesionalna bruka", rekao je za Sarajevo-x.com vidno potreseni Mahmutović.

Dodao je kako je sasvim tačno da Slovenci u protekle tri godine nisu dozvoljavali Preldžiću da igra za BiH, jer su željeli da igra za njihovu reprezentaciju.

"Pokušao sam i njih kontaktirati, ali mi se ne javljaju. Mi ćemo u Sloveniju ići 5. augusta i tražit ću da mi daju objašnjenje. Također, čekamo i zvanično pojašnjenje FIBA-e u ovom slučaju. Ovakve njihove odluke unazađuju košarku", kazao je Mahmutović.

Preldžić nije odgovorio na naše pozive.