Košarka
2

Edin Avdić za Klix.ba: Ovo je bila najteža utakmica u karijeri, baš me pogodilo

Piše: J. H.
Reprezentacija BiH jučer se časno oprostila od Evropskog košarkaškog prvenstva u Sloveniji gdje smo ublježili tri pobjede i dva poraza što nije bilo dovoljno za prolaz u drugi krug. Zvijezda večeri bio je nevjerovatni Mirza Teletović koji je pogađao trojke sa 11 metara, ali i komentator Federalne televizije Edin Avdić.

Dan poslije nevjerovatne utakmice protiv Latvije koju smo pobijedili 78:72 što, nažalost, nije bilo dovoljno za treće mjesto u grupi u kojoj smo imali isti omjer pobjeda i poraza kao i tri prvoplasirane ekipe.

"Radio sam svakakve 'lude' utakmice, ali ovo je što se emotivne stane tiče najteža utakmica u dosadašnjoj karijeri. Ko prati moje komentare utakmica zna da su 'šut sa parkinga' i 'iz svlačionice' moji termini. Teško mi je da pričam, još me drži to sve od sinoć... Baš me je pogodilo to što nismo prošli dalje. Kad je Mirza pogodio onaj šut sa 11 metara, osjećao sam da ih imamo. Vidio sam to na licima Litvanca", rekao je za Klix.ba Avdić.

"U posljednjih nekoliko godina prenosio sam preko 1.000 utakmica i znam da prepoznam kad je protivnik izgubljen i izbezumljen. Litvanci su bili takvi, imali smo ih u svakoj pori i zato mi je krivo", prenosi Avdić svoje dojmove.

Po prvi put u dosadašnjoj komentatorskoj karijeri, glas Edina Avdića je zadrhatao nekoliko sekundi prije kraja kad je već bilo jasno da Zmajevi ne mogu napraviti potrebnu prednost od 10 poena.

"Ja sam intimno vjerovao u prolaz. Krenuli smo euforično da ih dotučemo. Možda smo mogli malo smirenije krenuti u završnicu. Stvarno me sve potreslo i bilo je mučno. Imali smo prolaz u ruci, ali osjetiš da izmiče iz prstiju. Sinoć nisam mogao da spavam. Ja sam nebitan u svemu, igračima je najteže. Ni sad ne mogu da se smirim", rekao je Avdić u čijem se glasu još uvijek osjetio žal zbog ispadanja s Eurobasketa.

On je dodao da je BiH imala veliku priliku otići do četvrtfinala da je prošla sinoć u drugi krug.

"Mi možemo pobijediti Hrvatsku bez ikakvih problema, u svakoj utakmici. U nekom ludom scenariju smo mogli i medalju osvojiti. Udarili smo ih najjače što smo mogli, ali nije bilo dovoljno", rekao je Avdić koji će u Sloveniji ostati do kraja prvenstva.