Košarka
1

VIDEO / Dražen Petrović je bio košarkaški Mozart

Piše: Edin Isanović
Petrović ima svoje mjesto i u muzeju Reala iz Madrida
Petrović ima svoje mjesto i u muzeju Reala iz Madrida
Na današnji dan prije 19 godina poginuo je jedan od najboljih evropskih košarkaša svih vremena Dražen Petrović. Stravična saobraćajna nesreća u Njemačkoj prekinula je njegovu sjajnu košarkašku karijeru u 29. godini. Smrt košarkaškog Mozarta šokirala je javnost širom svijeta.

Tog kobnog dana automobilom je upravljala Draženova tadašnja djevojka, njemačka manekenka Klara Szalatzy, a u autu je bila i njena majka. Dražen je poginuo, dok su njih dvije zadobile lakše povrede. Nekoliko godina nakon njegove pogibije, Klara se udala za njemačkog nogometaša Olivera Bierhoffa.

Na početku NBA sezone 1993./94. Draženov dres s brojem 3 je umirovljen i podignut pod krov dvorane New Jersey Netsa. Tadašnji trener Netsa Chuck Daly na ceremoniji je rekao:

"Ne znam može li se uopće riječima opisati šta je Dražen značio ovom klubu, emocionalno, fizički i na ostale načine. Svi ćemo zauvijek pamtiti ono što smo upravo vidjeli na ekranu, taj osmijeh, taj osjećaj, taj takmičarski duh, i sa stanovišta košarke, izbačaj lopte prema košu. Nikad ga nećemo zaboraviti".

Predvodnik evropskih košarkaša u NBA ligu

Jedan od najboljih evropskih i svjetskih košarkaša uvršten je među 50 osoba koje su najviše pridonijele Euroligi. Bez dvojbe, spada u red najvećih hrvatskih sportista svih vremena. Mnogi ga smatraju predvodnikom evropskih košarkaša u NBA ligu.

Svoju sjajnu karijeru počeo je graditi sa svega 15 godina. Tada ga je trener prvoligaškog kluba Šibenka ubacio u igru, nakon čega je javnost upoznala vanserijskog igrača, koji će desetljeće poslije obilježiti evropsku i svjetsku košarku.

Dražen je počeo igrati nakon što je starijem bratu Aleksandru, koji je aktuelni selektor naše reprezentacije, sakupljao i dodavao lopte na njegovim treninzima. Dražen je poslije treninga ostajao sam u dvorani i šutirao sve dok ne padne noć.

Relevantni košarkaški stručnjaci i ljubitelji čarobne igre pod obručima već tada su mu predviđali spektakularnu karijeru.

Briljirao u Ciboni i Real Madridu Za njegove usluge borili su se mnogi klubovi iz bivše Jugoslavije. Na kraju je potpisao za zagrebačku Cibonu, klub u kojem je igrao njegov brat. Cibose je dva puta odveo na vrh Starog kontinenta, a u dvije sezone bio je i najbolji evropski igrač.

“Dražen je bio vanserijski igrač. Obilježio je svoju generaciju. On je, zaista, neprevaziđen. Njegov transfer iz Šibenka u Cibonu je napravio revoluciju u jugoslavenskoj košarci”, rekao je za naš portal nekadašnji sjajni bh. reprezentativac Samir Avdić.

Poslije toga je preselio u kraljevski klub - Real Madrid. Išao je košarkaškim putem isključivo sportski, bez ijedne mrlje u karijeri, bio je prva zvijezda španskog tima.

Navijači su ga izuzetno cijenili. U to vrijeme bio je magnet za generacije koje su dolazile i pronalazile svoje idole. Njegovim dolaskom u Madrid su stigli i trofeji.

U tom periodu Dražen je bio i vođa državne reprezentacije sa kojom je osvajao trofeje.

Nenad Marković: Dražen je bio nezaustavljiv

Dražen je 1990. godine postao član Portland Trail Blazersa. Zbog politike unutar kluba u prvoj sezoni je više sjedio na klupi nego igrao. Međutim, svoj fenomenalni talent pokazao je dvije godine poslije u New Jersey Netsima. Ne samo da je 1992. bio najbolji šuter ekipe (naročito trica), nego i najbolji Evropljanin koji je do tada igrao u najjačoj ligi svijeta.

“Dražen je u to vrijeme bio jedan od najboljih evropskih košarkaša, jedini koji je dominirao na Starom kontinentu i otišao u NBA ligu. Jednostavno, nije imao sreće, možda je izabrao pogrešnu ekipu na početku. Ipak, u New Jersey Netsima je pokazao da je bio na vrhunskom nivou. Pamtim ga po tome da je izgledao, kada sam ga gledao na TV-u, nezaustavljivo. Nevjerovatnom lakoćom je postizao od 30 do 50 poena, zavisno od toga kako je bio raspložen.To je danas nezamislivo”, rekao je za Klix.ba Nenad Marković, proslavljeni košarkaš i bivši bh. selektor.

Još jedan trofej bio je i onaj najboljeg beka pucača NBA lige te sezone. Te je godine Dražen hrvatsku reprezentaciju odveo do najsjajnijeg uspjeha, srebra na Olimpijadi u Barseloni, u finalnom dvoboju s pravim Dream Teamom, za koji su igrali najbolji predstavnici NBA lige i ujedno neki od najboljih košarkaša u historiji - Michael Jordan, Larry Bird, Magic Johnson, Scottie Pippen i drugi.

Hrvatski Olimpijski Odbor je 1995. godine Olimpijskom muzeju u Lozani poklonio spomenik Draženu Petroviću. Rad kipara Vaska Lipovca postavljen je u parku ispred Olimpijskog muzeja.

Godine 2006. u njegovu čast u Zagrebu je otvoren Muzej i memorijalni centar "Dražen Petrović", uz košarkašku dvoranu koja također nosi njegovo ime.

Nagradu koja nosi Draženovo ime Hrvatski olimpijski odbor ustanovio je također 2006. godine, a dodjeljuje se isključivo mladim sportistima. Dražen je bio košarkaški genije…