Košarka
263

Bosna prije 35 godina bila na krovu Evrope, u Sarajevu ih dočekali brojni navijači

Piše: Edin Isanović
Na današnji dan prije 35 godina košarkaši sarajevske Bosne bili su na krovu Starog kontinenta. Predvođeni sjajnim stručnjakom Bogdanom Tanjevićem, sarajevski Studenti su u finalu za evropsku titulu u Grenoblu savladali italijanski Emerson iz Varesea rezultatom 96:93 (45:43).

Košarkaši Bosne su na taj način ovaj veliki rezultat poklonili svom gradu koji je dan poslije slavio rođendan.

Ujedno Studenti su u to vrijeme bili prvi jugoslovenski klub koji je postao prvak Evrope. U sjajnom meču savladali su višestrukog italijanskog i evropskog prvaka. Košarkaši Bosne igrali su srcem, do krajnjih granica svojih mogućnosti i na kraju su nagrađeni pobjedom.

Prekrasni dani bh. sporta

Fantastičnu utakmicu, koju su odigrali Delibašić, Varajić, Benaček, Vučević, Đogić, Bosiočić, Izić, Radovanović, Hadžić, Pešić, Bilalović i Zrno stariji zaljubljenici košarke i danas pamte, a veselje koje je vladalo tih dana se ne zaboravlja. Prvo mjesto u Evropi najveći je domet košarkaša, a ovaj rezultat jedan je od najboljih u historiji bh. sporta. Predvođeni genijalnim Mirzom Delibašićem osvojili su najvredniji trofej.

Zaljubljenici u čarobnu igru pod obručima rado se sjećaju tih vremena, s ponosom i uvijek posebnim emocijama. Najveće zadovoljstvo košarkaši Bosne doživjeli su nakon povratka u grad na Miljacki kada ih je dočekalo nekoliko desetaka hiljada navijača. Brojne pristalice s nestrpljenjem su na Sarajevskom aerodromu čekali junake iz Grenobla.

Bili su to prekrasni dani bh. sporta. Sarajevo je slavilo. Navijači su skandirali: "Haj nek’ se čuje čuje, haj nek’ se zna, da je naša Bosna nepobjediva" i "Kindže majstore".

Nenad Marković: Boša Tanjević je imao viziju

Na putu do tog finalnog meča košarkaši Bosne su odigrali šesnaest utakmica u Kupu šampiona. U predtakmičenju tadašnji prvak Jugoslavije uvjerljivo je osigurao prvo mjesto. U finalnoj grupi Bosna je izgubila tri utakmice. U Tel Avivu, Vareseu i Madridu, ali su izborili superfinale i stigli na krov Evrope. Strateg Bogdan Tanjević mudro vodio ekipu s klupe. Povlačio je najbolje poteze.

"Šta da kažem? Ovo je najdraži trenutak u životu. Kao trener sad sam već sve postigao. Svi igrači su se borili svim srcem i ja im od srca čestitam", izjavio je odmah nakon meča trener Bosne Tanjević.

Nekadašni igrač Bosne i bivši selektor bh. reprezentacije Nenad Marković rado se prisjetio vremena kada je kao dijete sa zastavama kluba išao na utakmice Studenata.

"Imali smo svoje idole kao što je bio Kindže. Zbog njih smo željeli da igramo košarku u punoj Skenderiji. Ne smijemo zaboraviti tvorca velike Bosne. Čovjeka koji je tada imao viziju da od kluba napravi evropskog prvaka. Jednog od najvećih entuzijasta i evropskih trenera – Bošu Tanjevića. Naravno, svi mi bismo voljeli da Bosna bude ono što je nekada bila, barem u regionalnim okvirima. Nažalost, danas je tom klubu neka sasvim druga slika", istakao je za Klix.ba popularni Neno.

Ovaj sjajni rezultat pamtit će se još dugo, dugo. Gotovo neponovljiva priča. Zbog rezultata, ali slavlja na ulicama glavnog grada. Sve je bilo kao u bajci.