Kvalifikacije za EP
91

Tok utakmice / BiH - Bugarska 88:49

N. K.
Foto: FIBA
Košarkaši Bosne i Hercegovine večeras su u Sarajevu u okviru 3. kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo pobijedili selekciju Bugarske rezultatom 88:49, a tekstualni prijenos utakmice mogli ste pratiti na portalu Klix.ba.

4. četvrtina

10' - Gotova je utakmica! Odlična predstava naših momaka koji su u potpunosti razbili slabe Bugare. Na kraju je bilo 39 poena razlike - 88:49.

10' - Lazić i Penava nastavljaju trpati koš Bugara. Sada je prednost veća od 40 poena.

9' - Ovo je definitivno četvrtina Miloševića koji dolazi do svog devetog poena. Bugari jedva čekaju kraj meča, a trenutno je 36 poena razlike.

8' - Sada je Milošević ušao u seriju. Prednost je sada 33 poena za našu selekciju. 80:47.

6' - Milošević krade jednu loptu i potom završava akciju svojim petim poenom. Bugari uzvraćaju trojkom. Četvrta trojka iz 24 pokušaja. Užasna statistika za Bugare.

4' - Roberson postiže trojku. Odlična predstava večeras. Bugari su totalno razbijeni.

3' - Napokon poeni za BiH. Roberson je bio strijelac. Ovo je bio njegov osmi poen večeras. I Bugari su se upisali u posljednjoj četvrtini. Rezultat je 69:44.

2' - Loš početak posljednje dionice za obje selekcije koje ne mogu da dođu do poena.

Foto: FIBA
Foto: FIBA

3. četvrtina

10' - I treća dionica pripala je selekciji BiH pa je prednost uvećana na čak 28 poena razlike.

9' - Sada Čampara postiže trojku. I potom još jednu. Večeras su svi raspoloženi u reprezentaciji BiH. Rezultat je 65:39.

7' - Atić i Gegić postižu nove poene za BiH. I u nastavku meča BiH je bolja, iako Bugarska igra daleko bolje nego u prvom dijelu meča.

5' - Penava se sada razigrao. Ponovo poentira i BiH sigurno održava veliku prednost.

4' - Penava postiže vrlo važnu trojku i prekida jednu mini-seriju Bugara. Sada je opet 24 poena prednosti (52:28).

2' - Kamenjaš postiže svoj 12. poen večeras. I Bugari su se malo konsolidovali u nastavku meča. Puno bolje izgledaju nego u prvom dijelu utakmice.

1' - Odlični Sulejmanović ponovo postiže poene. Odlična partija Sulejmanovića večeras. Razlika se samo povećava u ovim trenucima. Trenutno je 47:21.

Foto: FIBA
Foto: FIBA

2. četvrtina

10' - Gotovo je prvo poluvrijeme! Odlična igra naše reprezentacije i vodstvo do 24 poena (45:21). Najbolji u bh. timu su Sulejmanović koji ima po osam poena i skokova i jednu asistenciju te Roberson koji ima šest poena, pet asistencija i dva skoka.

9' - Gegić i Sulejmanović postižu novu poene. Ponovo je prednost od 21 poena.

8' - I Gegić se upisuje u strijelce. Ne dozvoljavamo Bugarima da se probude i približe rezultatski.

7' - Kamenjaš postiže nove poene. Njegov 10. poen večeras. S druge strane, Bachev pogađa tricu i smanjuje na 36:18.

5' - Odlična predstava naših košarkaša se nastavlja. Sada je Atić pogodio za tri poena. Rezultat je 34:13.

4' - Vrabac je oduzeo loptu, ali promašio zicer. Međutim, naši odlično skaču te iz drugog pokušaja Vrabac povećava prednost na 20 poena razlike.

2' - Lazić veže četiri uzastopna poena. Dva iz igre i dva sa linije za slobodna bacanja. Bugari jednostavno nemaju nikakvih rješenja za bh. odbranu.

1' - Vrabac odlično otvara drugu četvrtinu. Uspio je postići dva poena, a budući da je bio fauliran pogodio je i jedno slobodno bacanje.

Foto: FIBA
Foto: FIBA

1. četvrtina

10' - Gotova je prva četvrtina. BiH ima prednost od 11 poena (22:11). Posebno je raspoložen bio Roberson koji je postigao šest poena, ali imao i četiri asistencije te dva skoka. Za sada je apsolutno opravdao očekivanja u svom debiju.

9' - Kamenjaš je upisao svoj osmi poen i to vrlo atraktivnim zakucavanjem. Ubrzo i Sulejmanović postiže svoje poene pa BiH ima veliku prednost od 21:9.

6' - Raspoložen je večeras Roberson te pogađa svoju drugu trojku. Bude se i gosti koji uspijevaju preko Kostova i Bosta vezati dva uspješna uzastopna napada.

6' - Kamenjaš je postigao nove poene za BiH, dok je bost s druge strane realizovao jedno slobodno bacanje.

5' - Kamenjaš je postigao nove poene za BiH, a nakon gotovo punih pet minuta Bugari su postigli prve poene preko Minkova.

4' - Roberson pogađa svoje prve poene u dresu BiH. Bio je to pokušaj za tri poena s kojima BiH ima već 9:0 na otvaranju utakmice.

3' - Atić uveća prednost BiH na 5:0. Odlična igra bh. košarkaša u odbrani pa tako Bugari još nisu postigli niti jedan poena. Zbog toga je selektor Bugarske zatražio prvi time-out na utakmici.

1' - Sulejmanović postiže prve poene na večerašnjem meču. Asistirao mu je debitant u dresu BiH Roberson.

1' - Počeo je susret u Sarajevu. Sretno BiH!

Foto: FIBA
Foto: FIBA

20:55 - Upravo su izvedene himne obje države i sve je spremno za početak meča. U starnoj postavi BiH su Atić, Gegić, Kamenjaš, Roberson i Sulejmanović. S druge strane, igraju Bost, Kostov, Marinov, Minkov i Vaklinov.

20:50 - Prije utakmice BiH i Bugarske, svoj meč u Sarajevu odigrali su preostala dva rivala iz naše grupe - Latvija i Grčka. Košarkaši Latvije pobijedili su selekciju Grčke rezultatom 77:66 te su tako ujedno ostvarili i prvi trijumf u ovom ciklusu. Također, dodatno su zakomplikovali situaciju u grupi H jer su već sada sve četiri ekipe nakon tri kola ostvarile barem jednu pobjedu.

20:45 - Bosnić je bio optimista u najavi utakmice uprkos brojnim problemima.

"Veliku prazninu neigranjem standardnih reprezentativaca nastojat ćemo nadoknaditi velikom borbenošću i racionalnom igrom kako bi smo došli do željenog rezultata koji bi nam otvorio put za odlazak na Evropsko prvenstvo 2022.", kazao je Bosnić.

20:40 - Selektor Vedran Bosnić neće moći računati na nekoliko standardnih reprezentativaca, prije svega NBA dvojca Jusufa Nurkića i Džanana Musu. Neće nastupiti ni Andrija Stipanović koji je u izolaciji zbog koronavirusa, Miralem Halilović se oporavlja od povrede, dok se Nemanja Gordić nije odazvao na poziv Košarkaškog saveza BiH.

20:35 - Reprezentaciji BiH će ovo biti prva od dvije kvalifikacijske utakmice koju će odigrati u tri dana na Ilidži. Nakon prva dva kola bh. košarkaši imaju polovičan učinak. Na startu kvalifikacija ostvarili su pobjedu u gostima protiv Latvije rezultatom 62:61, dok su u drugom susretu poraženi na domaćem terenu od Grčke sa 70:65. Eventualni trijumf u večerašnjem meču otvorio bi se put bh. selekciji za odlazak i učešće na Eurobasketu.

Tabela:

20:30 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobrodošli na tekstualni prijenos utakmice 3. kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvoizmeđu BiH i Bugarske. Utakmica se igra u dvorani hotela Hills u Sarajevu s početkom od 21 sat.