Košarka
97

Bh. košarkaši otvaraju Eurobasket protiv Poljske, cilj je prolazak u drugi krug

Piše: Edin Isanović
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Evropsko seniorsko košarkaško prvenstvo, 39. po redu, počinje danas u četiri evropske zemlje - Francuskoj, Hrvatskoj, Njemačkoj i Latviji.

Kontinentalna smotra završava se 20. septembra. Bh. reprezentacija nalazi se u grupi A sa Rusijom, Francuskom, Izraelom, Finskom i Poljskom.

Četiri prvoplasirane ekipe iz svake grupe će ostvariti plasman u narednu fazu takmičenja, a u borbi za četvrtfinale će se ukrstiti ekipe iz A i B grupe.

Svoje utakmice prvog kruga igrat će u Montpellieru. Otvaranje je planirano za 15:00 sati, a naš državni tim odmjerit će snage danas sa Poljskom.

Bh.reprezentacija čeka prolaz u drugi krug 22 godine

Cilj bh. košarkaša jeste plasman u drugi krug poslije 22 godine. Upravo je 1993. bh. nacionalni tim osvojio osmo mjesto, što je najbolji rezultat u historiji. Ovo je deseto učešće bh. selekcije na kontinentalnoj smotri. Izabranici Duška Ivanovića pokušat će konačno proći prvu prepreku. Selektor naše tima hendikepiran je neigranjem Mirze Teletovića, Jusufa Nurkića i Nihada Đedovića.

Dakako, treba posbeno cijeniti igrače koji su proveli pripreme posljednjih mjesec dana odvojeni od porodice i koji će braniti boje BiH u Francuskoj. To su: Elmedin Kikanović (kapiten), Nemanja Gordić, Alex Renfro, Muhamed Pašalić, Dalibor Peršić, Marko Šutalo, Adin Vrabac, Nedim Buza, Milan Milošević, Edin Bavčić, Andrija Stipanović i Draško Albijanić (zamijenio povrijeđenog Todića).

Posljednji kontrolni turnir pred odlazak u Francusku selekcija BiH imala je u Hrvatskoj gdje je ostvarila dvije pobjede i poraz. Savladala je ekipe Estonije (86:75) i Izraela (80:79), dok je bolja bila Hrvatska rezultatom 97:79.

Ivanović: Spremni smo

Selektor Duško Ivanović pred polazak u Francusku istakao je kako je izuzetno zadovoljan obavljenim pripremama.

"Igrači su došli dobro pripremljeni, zadovoljan sam urađenim poslom. Također, zadovoljan sam ambicijama, mentalitetom i karakterom. Čak i u utakmicama koje smo gubili, nešto smo naučili. Nadam se da sav taj karakter i ambicije mogu biti naš kvalitet, kao i naša timska igra i borbenost. Sada se trebamo fokusirati na Poljsku. Od početka će biti teško, moramo biti spremni na to", naglasio je Ivanović.

Elmedin Kikanović je potcrtao kako su reprezentativci spremni i fokusirani na Eurobasket.

“Timskom igrom i jakom odbranom želimo nametnuti našu igru i tako dobijati utakmice", istakao je kapiten Kikanović.

Danas će Ivanovićeve trupe imati prvi ispit protiv Poljske. Svakako, ta utakmica neće odrediti sudbinu. Ipak, bh. reprezenttaivci razmišljaju samo o pobjedi. Statistika pokazuje da bh. selekcija loše otvara prvenstvo. Premda, to ne mora ništa da znači.

No, šta kod da se desi neće biti odlučujući meč jer ostaju utakmice protiv Izraela, Finske i Rusije. Dakako, trebaju biti spremni i na situaciju da posljednja utakmica odlučuje.

Stručni štab, igrači i svi ljudi koji brinu oko reprezentacije vjeruju da će naš državni tim mnogima pomrsiti račune o da će obavljene spartanske pripreme dati rezultat koji se čeka 22 godine.

Utakmica sa Poljskom počinje odmah poslije otvaranja koje je na program u 15:00 sati. Prijenos je na Federalnoj televiziji.

Grupe prvog kruga Eurobasketa 2015

Grupa A – Montpellier: Francuska Izrael Bosna i Hercegovina Finska Rusija Poljska

Grupa B – Berlin: Njemačka Srbija Španija Turska Italija Island

Grupa C – Zagreb: Hrvatska Grčka Slovenija Gruzija Makedonija Holandija

Grupa D – Riga: Latvija Litva Estonija Belgija Češka Ukrajina