Našao vezu u vladi
34

Barca traži oduzimanje trofeja Real Madridu, košarkaš falsifikovao pasoš za 35.000 eura

N. M.
Falsifikovani pasoš Marcusa Slaughtera (Foto: Eurohoops/Twitter)
Falsifikovani pasoš Marcusa Slaughtera (Foto: Eurohoops/Twitter)
Španski mediji su danas objavili vijest da će Barcelona tražiti oduzimanje titule košarkaškog prvaka Španije Real Madridu, a sve zbog falsifikovanog pasoša.

Utvrđeno je da je 2015. godine u dresu Real Madrida s falsifikovanim pasošem Ekvatorijalne Gvineje igrao košarkaš Marcus Slaughter, kojem će se sada suditi zbog tog prekršaja.

Kada pravosnažno Slaughter bude proglašen krivim, Barcelona će uputiti zahtjev za oduzimanjem titule prvaka Španije, ali i trofeja Kupa kralja najljućem rivalu.

U španskoj Endesa ligi je Slaughter te sezone odigrao 13 susreta za Real i bilježio je prosječno 3,1 poen po utakmici.

Sporni pasoš Ekvatorijalne Gvineje je Slaughter dobio samo tri dana prije početka Kupa kralja, a ta zemlja je odabrana zbog Cotonou sporazuma koji je usvolija Evropska unija i koji je omogućio Slaughteru da se vodi kao domaći igrač u Španiji s njenim pasošem.

Ambasada Ekvatorijalne Gvineje je potvrdila da je Slaughterov pasoš lažan, ali se slučaj odugovlačio od 2016. godine jer je mnogo puta odgađano ročište.

Slaughter je priznao da je pasoš platio s 35.000 eura u gotovini Richardu Nguemi, bivšem košarkašu Reala koji je imao veze u Vladi Ekvatorijalne Gvineje.

"Tražit ćemo da se Madridu oduzmu naslovi", rekao je Barcin advokat Jordi Pina na radiju RAC1.

Barcelona je te 2015. godine ostala bez ijednog trofeja jer je Real Madrid osvojio duplu krunu.