Košarka
128

Amerikanci o Jugoslaviji: Najveći tim koji nije zaigrao, važniji od našeg "Dream teama"

Klix.ba
Dražen Petrović u duelu sa Michaelom Jordanom i Magic Johnsonom (Foto: AFP)
Dražen Petrović u duelu sa Michaelom Jordanom i Magic Johnsonom (Foto: AFP)
U susretu na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru koje počinju ovog petka američki portal Rolling Stone pisao je o košarkaškom timu bivše Jugoslavije koji zbog raspada zemlje nije nastupio na Olimpijadi 1992. godine.

"Zaboravite na Jordanove Bullse, na Spurse, na bilo koji LeBronov tim ili na Warriorse - Jugoslavija je napravila modernu igru kakva se danas igra", piše autor teksta Tom Hawking.

Autor podsjeća kako su Sjedinjene Američke Države predvođene čuvenim "Dream Teamom" 1992. godine osvojile košarkaško zlato na Olimpijadi u Barceloni, kada su u prosjeku sa 43,8 poena pobjeđivali protivnike. Tada su u timu igrali Michael Jordan, Scottie Pippen, Magic Johnson, Karl Malone, John Stockton, Clyde Drexler... Međutim, američki novinar smatra da bi Jugoslavija imala šta reći takvom timu navodeći da je imala "najveći tim koji nikada nije zaigrao". Kao jedan od argumenata za to, Hawking je odabrao finalni meč sa Olimpijade 1992. godine u kojem su SAD rezultatom 117:85 savladale Hrvatsku u kojoj su igrali Dražen Petrović i Toni Kukoč. Hawking smatra da je Hrvatska pružila dobar otpor i pita se kako bi bilo da je igrala cijela Jugoslavija.

Primjerom dokumentarnog filma "Nekoć braća", u kojem se govori o raskidu prijateljstva između sjajnog centra iz Srbije Vlade Divca i nevjerovatnog hrvatskog beka Dražena Petrovića, Hawking pravi poređenje kojim želi reći kako je, za razliku od dokumentarnog filma o dva košarkaša, "košarkaška ostavština tog tima ostala zapostavljena" te dodaje da je taj tim najutjecajniji košarkaški tim u posljednjih 25 godina.

Hawking piše kako evropska košarka njeguje timsku igru, dok je kod američke košarke u prvom planu individualna snaga.

"U fudbalu pojedinac ne može voditi prosječan tim, u tenisu ste sami, a košarka je nešto između toga. Jordan nije mogao sam osvojiti prvenstvo, ali je mogao daleko odvesti svoj tim. I on je trebao Pipena pa i Kukoča koji je igrao za Jugoslaviju. Uvijek je bilo fundamentalnih razlika između evropskog i američkog stila košarke. Evropski stil prioritet stavlja na timski rad i marljivost, dok Amerikanci gledaju na individualne sposobnosti i zabavu. Evropska košarka se bazira na pravilima, a američka na atletskoj snazi i sirovom talentu. Evropski stil teži samoograničavanju, a američki samoisticanju", piše Hawking.

Navedenim poređenjem američkog i evropskog stila, Hawking zaključuje kako je današnji tim Golden State Warriorsa zapravo tim koji podsjeća na jugoslavenski tim u kojem je bilo sjajnih pojedinaca poput pokojnog Dražena Petrovića, Tonija Kukoča i Vlade Divca, ali koji nisu bili samo zbir pojedinaca nego i tim u kojem je vladala harmonija.

Za kraj, Hawking zaokružuje tekst riječima: "Nikada nismo vidjeli okršaj najboljih eksponata američkog pristupa košarci i eksponata evropske filozofije. Ali, možda se nikada nije ni trebao desiti, jer se igra tokom proteklih 25 godina i čini se da su Evropljani zauzeli tron".