Sve spremno za Latviju
19

Aco Petrović: Svi jedva čekamo prvo podbacivanje

Piše: Edin Isanović
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Na konferenciji za medije, koja je održana danas na Ilidži, selektor košarkaške reprezentacije Aco Petrović još jednom je potvrdio da su igrači spremni za utakmice kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Sloveniji i da svi s nestrpljenjem očekuju prvu utakmicu protiv Latvije, koja se igra sutra u Skenderiji.

Selektor Petrović je rekao da je ekipa spremna za zvanične utakmice i da su u proteklom periodu naporno radili dvije vrste priprema: tehničko-taktičko-kondicione i prijateljske utakmice.

"Svi jedva čekamo prvo podbacivanje i da utakmica počne. Pripremni rezultati nam daju nadu za optimizam, ali moramo znati da su prijateljske utakmice jedno, a kvalifikacijske pod pritiskom drugo", rekao je Petrović.

On je dodao da se oko reprezentacije stvorila velika euforija, ali da od toga mora zaštiti igrače.

"Trebamo biti hladni na terenu, a euforija neka ostane na tribinama", rekao je Petrović i izrazio uvjerenje da će reprezentacija BiH uspjeti i po osmi put izboriti učešće na Evropskom prvenstvu koje se naredne godine igra u Sloveniji.

Selektor je zadovoljan ofanzivnim dijelom tima, koji igra brzo i mnogo šutira, ali je naglasio kako treba još puno raditi na defanzivi.

"Da li ćemo se na EP plasirati na lakši ili teži način zavisi od naše igre u defanzivi", naglasio je Petrović značaj igre u odbrani. Novinare je kratko upoznao i sa sutrašnjim protivnikom. Istakao je da Latvija mnogo šutira i da znaju biti nezgodni. Podsjetio je da su na prošlom EP 35 minuta s Francuzima imali utakmicu u egalu. Dodao je da su izgubili sedam prijateljskih utakmica, ali da su igrali protiv jakih ekipa.

Novinarima se obratio i generalni sekretar Košarkapkog saveza BiH Harun Mahmutović,koji se zahvalio medijima za podršku i rekao da očekuje dobre rezultate u kvalifikacijama za EP u Sloveniji. Nakon toga je potpisan ugovor sa BH Telecomom.

Ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić je rekao da mu je drago što Vlada FBiH može pomagati sportiste, iako bi državnu reprezentaciju trebala podržavati država. Bijedić je rekao da će Vlada FBiH pomagati koliko je u mogućnosti.

Generalni direktor BH Telecoma Nedžad Rešidbegović je istakao da kompanija nastavlja sponzorisanje vrhunskih sportista, dok je direktor marketinga Hamdo Katica rekao da će kompanija podržavati sportiste, ali da očekuje dobre rezultate.

Utakmica s Latvijom igra se u srijedu u dvorani Mirza Delibašić od 18:30 sati.