Nakon plasmana na EP u Sloveniji
37

Aco Petrović: Ponosan sam na ovu reprezentaciju

Piše: J. Hadžiahmetović
Jedno kolo prije kraja kvalifikacija, košarkaška reprezentacija BiH je osigurala plasman na Evropsko prvenstvo koje će se naredne godine održati u Sloveniji. Selektor Aco Petrović je kazao kako put nije nimalo bio lagan, ali je cilj ostvaren.
Aco Petrović (Foto: Klix.ba)
Aco Petrović (Foto: Klix.ba)
Našu reprezentaciju očekuje još jedna utakmica i to protiv Rumunije u Skenderiji. Petrović kaže kako je ekipa zaslužila da kvalifikacije završi u najboljem mogućem ambijentu, pred prepunom dvoranom.

"Vjerujem da ćemo sutra pobijediti i da će igrači pronaći onaj zadnji atom snage kao što su ga pronašli i u utakmici protiv Gruzije. Moram biti iskren i kazati kako nisam očekivao onakvu reakciju igrača koji su svih 40 minuta trčali", kazao je selektor bh. košarkaških Zmajeva.

Petrović je dodao kako Rumuniju poštuju kao i sve ostale reprezentacije i da će to pokazati sutrašnjom igrom.

"Moramo biti sretni što smo napravili onaj ključni cilj, a slavit ćemo nakon utakmice protiv Rumuna", dodao je popularni Aco koji je pozitivno iznenađen igrom Ante Mašića, Elmedina Kikanovića, Armina Avdibegovića i ostalih igrača koji nisu imali toliku minutažu u toku kvalifikacija.

"Tih Arminovih 14 minuta su me učinile ponosnim trenerom reprezentacije iz razloga što je bilo teško očekivati takav jedan njegov domet. Nadam se da će mu to biti poticaj u karijeri", kazao je Petrović.

Aco Petrović i Armin Avdibegović (Foto: Klix.ba)
Aco Petrović i Armin Avdibegović (Foto: Klix.ba)

I sam Avdibegović, koji je heroj utakmice iz Tbilisija, svjestan je koliko je uradio za ekipu kad je bilo najpotrebnije.

"Mislim da smo mi više željeli pobjedu i revanš za ono što se desilo u Sarajevu. Željom i borbenošću to smo i uspjeli. U takvoj nekoj atmosferi i konstalaciji igrača koje imamo, nije bilo teško pojaviti se i napraviti to što sam napravio", kazao je Avdibegović.

Mirko Novosel, legenda svjetske košarke kojeg je Petrović angažovao kao saradnika u reprezentaciji BiH, kaže kako su na početku kvalifikacija zadali sebi zadatak otići na Eurobasket i stvoriti jedan respektabilan tim koji će BiH na najbolji mogući način predstaviti u Sloveniji.

"Moram pohvaliti svog učenika Acu koji je sa svojim stručnim štabom fantastično odradio posao. Pohvalio bih i igrače koji su nakon teških putovanja sve ovo izdržali na svojim plećima", kazao je Novosel.

Harun Mahmutović, generalni sekretar KS BiH, zahvalio se premijeru Nerminu Nikšiću i Vladi FBiH koji su im, kako kaže, mnogo pomogli na putu za Eurobasket.

"Dobili smo mnogo čestitki i telegrama podrške. Međutim, najdraži od njih mi je onaj koji su nam poslali odbojkaši sa Paraolimpijskih igara u Londonu", kazao je Mahmutović.

Armin Avdibegović, Aco Petrović, Harun Mahmutović i Mirko Novosel (Foto: Klix.ba)
Armin Avdibegović, Aco Petrović, Harun Mahmutović i Mirko Novosel (Foto: Klix.ba)
Petrović je na kraju potvrdio da prate trojicu igrača, mogućih pojačanja za našu reprezentaciju na Evropskom prvenstvu u Sloveniji 2013. godine.