Odselio iz "njegove zemlje"
1

Kolega biciklista Hamilton: Bojim se Armstrongove osvete

Totalsport
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Bivši profesionalni američki biciklista Tyler Hamilton, jedan od ključnih svjedoka u razotkrivanju doping-skandala svog slavnog sunarodnjaka Lancea Armstronga, izjavio je za magazin Stern kako se plaši osvete svog bivšeg klupskog kolege.

Hamilton je do 2001. godine bio član nekadašnje Armstrongove ekipe US Postal, te je kao važan pomagač sudjelovao u tri od ukupno sedam uzastopnih naslova pobjednika koje je Armstrong osvojio na Tour de Franceu, a koji su mu ove godine oduzeti i izbrisani, kao i svi ostali rezultati koje je ostvario u periodu u kojem mu je dokazana upotreba dopinga. Međunarodna biciklistička federacija (UCI) ratificirala je u oktobru odluku Američke antidopinške agencije (USADA) o oduzimanju svih sedam naslova na Tour de Franceu i doživotnoj suspenziji Lancea Armstronga.

Američka antidopinška agencija (USADA) je na temelju svjedočenja pod zakletvom 26 svjedoka, među kojima 15 biciklista, te brojnih drugih dokaza, optužila Armstronga za umiješanost u "najsofisticiraniji, najprofesionalniji i najuspješniji doping-program ikad viđen u sportu". Te su osobe svjedočile kako je Armstrong, koristio doping, ohrabrivao druge da to učine i pomogao u održavanju tajnosti programa.

Jedan od ključnih svjedoka bio je i Tyler Hamilton, čija je karijera također u potpunosti uprljana dopingom zbog kojeg je ostao i bez olimpijskog zlata iz 2004. godine.

"Slabo možete čuti Lancea u zadnje vrijeme, ali mislim da se samo mirno pritajio i bojim se njegove osvete. Imam nesanicu i noćne more, ne postoji dan u kojem ne razmišljam o Lanceu i njegovom slučaju", započeo je Hamilton.

"Mislim da Lance strašno pati. On je vrlo ponosan čovjek. Vjerovao je da može nositi cijeli svijet na leđima, a sada je sve to nestalo, slava, čast, previše novca…"

"Ja sam se odselio iz Colorada, jer je Colorado blizu Teksasu, a Teksas je Armstrongova zemlja", dodao je Hamilton, te rekao kako je njegova porodica u sedmicama prije davanja iskaza državnim istražiteljima bila izložena zastrašivanju.

"Ispred naše kuće je stalno bio neki čudan automobil s dvojicom muškaraca u njemu. Moja supruga i ja smo bili proganjani, telefon nam je prestao ispravno raditi, e-mail nam je bio hakiran. Osjećao sam se kao u nekom trileru. Samo, taj triler je odjednom postao moj život!"