Paraolimpijske igre
0

Kinezi obaraju rekorde i prije početka

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Iako natjecanja na 13. paraolimpijskim igrama u Pekingu još nisu ni počela Igre su već oborile niz rekorda, jer će u Pekingu nastupiti najveći broj sportaša (4.000), najveći broj zemalja (148), a pratit će ih i najveći broj akreditiranih novinara (6.300).

Primjerice na prvim POI 1960. godine u Rimu nastupilo je tek 400 natjecatelja iz 23 zemlje, dok je prije samo četiri godine u Ateni bilo dvostruko manje novinara (3.000). Sportaši će se u Pekingu nadmetati u 20 sportova, a po prvi put na programu igara je veslanje.

U prodaju je pušteno 1.65 milijuna ulaznica, a do sada je prodano više od 1.2 milijuna. Najtraženije su ulaznice za atletska i plivačka nadmetanja koja su rasprodana za sve dane. Kako se ne bi ponovile slike s nekih olimpijskih borilišta na kojima su tribine bile poluprazne, domaćini su osigurali i 300.000 navijača koji će po potrebi dolaziti na borilišta sa slabijom posjetom.

Tijekom POI gradom će prometovati 600 posebnih autobusa koji su prilagođeni osobama s invaliditetom, a na brojne turističke destinacije, među kojima su Kineski zid i Zabranjedni grad, postavljene su rampe i liftovi kako bi paraolimpijci mogli na njih uspeti. Čak je dozvoljena i vožnja psima vodičima slijepih u podzemnoj željeznici premda je do sada kućnim ljubimcima bila zabranjena vožnja podzemnom. Na skoro 400 izlaza iz pekinške podzemne željeznice postavljeni su znakovi na Brailovom pismu, a na skoro tisuću semafora su postavljeni zvučni signali. Kinezi su pripremili i posebne taksije za osobe s tjelesnim hendikepom.

"Tijekom priprema za POI posjetio sam Peking 15 puta i domaćini su učinili nevjerojatan posao. Promjene su očite i to naravno na bolje. Biti će to fantastične igre, sasvim sigurno najbolje u povijesti," naglasio je predsjednik Međunarodnog paraolimpijskog odbora (IPC) sir Philip Craven.