sport
0

Kina dovršila radove na svim osim jednog olimpijskog borilišta

FENA
Borilišta za narednu olimpijadu u Pekingu dovršena su u skladu s planom, izjavio je zvaničnik u petak, sa samo jednim nedovršenim projektom - Nacionalni stadion s 91.000 sjedišta - koji bi trebao biti dovršen u martu.

Gradnja za olimpijske igre koje počinju 8. augusta iduće godine u punom je jeku, dok radnici neprekidno rade. Za razliku od Atine, neće biti žurbe u posljednji čas da se dovrše borilišta, javio je AP.

"Ove je godine izgradnja u skladu s planom. Svi novi objekti dovršeni su do kraja godine kako je i planirano", izjavio je Jiang Xiaoyu, portparol i izvršni potpredsjednik pekinške olimpijade.

Iako nije pružio pojedinosti, 36 od 37 borilišta trebalo bi biti dovršeno do 31. decembra. Očekuje se da Nacionalni stadion, nazvan "Ptičije gnijezdo" zbog obimnih radova na njegovim enormnim izuvijanim lukovima bude dovršen do marta.

Odmah pokraj "Ptičijeg gnijezda" su plivačka borilišta, koja su pokrivena plavom kupolom koja čini da izgledaju kao gomila mjehurića. Jiang je izjavio da su i ona dovršena.

"Idućeg januara imat ćemo probna takmičenja i sada se pripremamo za to. Nema događaja zbog kojih bismo mogli trenutno napuniti bazen, ali zbog tih takmičenja naravno da ćemo morati ispuniti bazen", izjavio je Jiang.

Peking je uložio oko 40 milijardi dolara da osavremeni olimpijske igre.