sport
0

FOTO / Karpov i Marićeva odigrali simultanku u Banjoj Luci

SRNA
Bivši svjetski šahovski prvak Anatolij Karpov i proslavljena srpska šahistkinja Alisa Marić odigrali su danas u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Banjoj Luci simultanu partiju na 20 ploča sa mladim šahistima iz RS.
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Simultanci, na koju je ulaz bio slobodan, prisustvovali su ministar porodice, omladine i sporta RS Proko Dragosavljević, ministar saobraćaja i veza RS Nedeljko Čubrilović, predsjednik Šahovskog saveza RS Pantelija Dakić, veliki broj mladih šahista i ljubitelja ove sportske igre.
Dragosavljević je rekao na konferenciji za novinare prije simultanke da Srpska podržava izbor Anatolija Karpova za predsjednika, a Alisu Marić za potpredsjednika Međunarodne šahovske organizacije /FIDE/, ističući da je takav izbor dobro rješenje za šah uopšte, a time i za šah RS.

On je izrazio zadovoljstvo zbog toga što je RS imala priliku da ugosti Karpova i Marićevu, svjetska imena u šahu koji trenutno provode kampanju izbora za predsjednika i potpredsjednika FIDE. 

"Ova simultanka  značajan je događaj za RS i za sve ljubitelje šaha, a poslužiće kao motiv svim mladim ljudima koji žele da se bave šahom da steknu određena znanja u tom sportu", rekao je  Dragosavljević.

Karpov i Marićeva izrazili su zahvalnost Srbiji i RS za iskazanu  podršku  za izbor predsjednika i potpredsjednika FIDE koji će biti održan krajem septembra u Sibiru.

"Ako Karpov i ja budemo izabrani na ove pozicije potrudiću se da se u regionu Balkana učini mnogo više za razvoj šaha", poručila je Marićeva.
Karpov je rekao da je šah na Balkanu uvijek bio popularan zbog čega je od velikog značaja podrška balkanskih zemalja na izborima za rukovodstvo FIDE.

Anatolij Karpov juče je doputovao u Beograd gdje je od Šahovskog saveza Srbije dobio podršku za svoju kandidaturu za predsjednika Svjetske šahovske organizacije.