Pokret "klekni"
4

Javno kritikovao Trumpa: Kaepernick najvio tužbu protiv NFL-a jer su ga svi klubovi odbili

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Bivši quarterback San Francisca Colin Kaepernick prije više od godinu dana, ne sluteći šta će se poslije desiti, odlučio je za vrijeme intoniranja američke himne kleknuti i na taj način protestvovati protiv policijskog nasilja nad Afroamerikancima.

Pokret "klekni" nakon toga je doživio pravu ekspanziju, a njegov protest podržalo je više od stotinu igrača iz NFL-a, gotovo svi klubovi ali i vlasnici klubova koji su ranije finansirali predsjedničku kampanju sadašnjeg predsjednika SAD Donalda Trumpa.

Zbog poteza koji je Kaepernick napravio prije više od godinu dana on trenutno nema kluba, a shodno tome odlučio je tužiti NFL vjerujući da može dobiti čak i do 25 miliona eura odštete.

"Liga se ne bi trebala na ovakav način udruživati protiv čovjeka i zaposlenika koji je izražavao svoje mišljenje. Moj klijent je kontaktirao baš svaku franšizu u potrazi za novim klubom i svi su ga odbili", rekao je njegov advokat Mark Geragos.

Američi mediji odmah su objavili da će ovaj bivši quarterback San Francisca morati dokazati da su najmanje dvije ekipe zbog tog razloga odbili njegov potpis, a u sve dokaze neće moći priložiti niti jedan e-mail, niti jedno javno prozivanje i kritikovanje njegovog poteza kojih je svakako bilo, kao niti izbor klubova da u svoje redove dovedu statistički lošije igrače na njegovoj poziciji.