sport
3

Jason Paul "šetao" po krovovima kuća i zgrada u Sarajevu

Klix.ba
(Foto: Sulejman Omerbašić)
Jason Paul, jedan od najboljih svjetskih free runnera, ovih je dana posjetio Sarajevo i sa svojim prijateljem, bh. free runnerom Benjaminom Bakovićem, 'prošetao' gradom na nesvakidašnji način: trčeći po krovovima!

Jason Paul, jedan od najboljih svjetskih free runnera, ovih je dana bio u posjeti Sarajevu, a njegov je domaćin bio jedan od najboljih bh. free runnera, Benjamin Baković. Prošetali su gradom i Jason se oduševio njegovom šarolikošću, kulturom i arhitekturom: "Jedna od najčudesnijih stvari u Sarajevu je to što je tako raznoliko, sve kulture su izmiješane i tako blizu jedna drugoj. Možete otići do crkve, nešto dalje niz ulicu, na putu do sinagoge, je džamija, baš prekoputa druge crkve. Stvarno je ludo, jer ništa takvo nisam vidio nigdje drugo u svijetu".

Na Baščaršiji su potom pojeli neizostavne ćevape, a onda odlučili šetnju nastaviti na malo drugačiji način i grad upoznati iz druge perspektive - trčeći po krovovima. Ne iz razloga što Jason nije imao tramvajsku kartu, ili da izbjegnu semafore i pješačke prijelaze, već zato što je to jedna od stvari koje free runneri rade u ovom uzbudljivom sportu: trče preko raznih prepreka, zidova, krovova, vrhova zgrada, izvodeći nevjerovatne akrobatske trikove i 'matrix finte' koje gledamo u filmovima, a usput se sjajno zabavljaju.

Uobičajeni stanovnici sarajevskih krovova, mačke i golubovi, bili su nemalo zbunjeni kada su na svojoj teritoriji, na kojoj inače vide samo ponekog dimnjačara, ugledali dvojicu mladića kako izvode vratolomije, lete i skaču sa krova na krov, i to vještinom ništa manjom od njihove. Sa džamije na crkvu, na sinagogu, sa austrougarske zgrade na modernu građevinu ili zgradu u otomanskom ili socrealističkom stilu – bila je to prava trka kroz historiju.

"Kada se popnete na krov, pogled je prelijep. U jednom skoku ste na zgradi potpuno drugačijeg stila, potpuno drugačije arhitekture. Ima tu starih urušenih zidova i nove arhitekture, ali i onog što poznajem iz Beča i drugih dijelova Evrope, a tu su i stvari koje prije nisam vidio, kao što su minareti, metalni krovovi...", uzbuđen je bio Jason nakon 'visinskog' obilaska grada sa Benjaminom.

Održao je i radionicu sa lokalnim free runnerima i podijelio sa njima dio svog bogatog iskustva i znanja. Naši mladi free runneri bili su oduševljeni da upoznaju Jasona i treniraju s njim. "Imao sam priliku upoznati lokalne klince koji tu svakodnevno treniraju. Bilo je veoma zabavno družiti se sa njima i odraditi stvarno dobar trening sa njima. Posmatrati ih i vidjeti potencijal koji posjeduju svaki me put iznova fascinira. Jedva čekam da vidim kako će se razvijati u budućnosti", rekao je.

Jason Paul je jedan od vodećih svjetskih free runnera, svjetski prvak u free runningu i jedini koji je tri puta osvojio prestižno Red Bull Art of Motion takmičenje. Ovaj 22-godišnjak rođen je u Frankfurtu, a free runningom se počeo baviti sa 14 godina. Živi na relaciji Bangkok - Frankfurt, putuje svijetom i pretvara gradove u svoja igrališta, krovove u staze, a prepreke u prilike.

"Bilo je prelijepo vidjeti koliko blizu različite kulture mogu živjeti i da to može funkcionisati i nadam se da ću na neki način ponijeti taj duh sa sobom... Ovdje ima toliko historije i različitosti, ali se vidi i kako se grade nove zgrade, novi neboderi. Zanima me kako će grad izgledati za deset godina. Nadam se da ću doći opet, trenirati sa Benjaminom i provesti se dobro kao i ovog puta", rekao je Jason. A kako bi povećao šanse da mu se ispuni želja za novom posjetom Sarajevu, napio se vode sa česme kod Begove džamije, jer, kako kažu, ko se jednom tu napije vode, ponovo će doći u Sarajevo.

Kako je izgledala Jasonova i Benjaminova 'šetnja' po krovovima Sarajeva, pogledajte u videu/fotogaleriji. I koliko god zabavno izgledalo, ne pokušavajte izvoditi nešto slično. Oni su ipak profesionalci u ovom sportu i izgleda lako samo kada to oni rade.