sport
0

Izvršena prva policijska racija u historiji Olimpijskih igara

FENA
Austrijski trener Walter Mayer, koji se nalazi pod istragom italijanske policije zbog sumnje u kršenje antidopinških pravila na ZOI u Torinu, završio je u pritvoru nakon što je u Koruškoj izazvao saobraćajnu nesreću bježeći od policije.

Mayera je uočila policija kako spava u automobilu u jednom koruškom mjestu. Kada su mu zatražili dokumente, skijaški trener je iznenadio "plavce" i pobjegao. Međutim, policija mu je vrlo brzo postavila cestovnu blokadu, koju je Mayer pokušao izbjeći no zabio se u policijsko vozilo. U nesreći niko nije stradao, a Mayer je završio u pritvoru.

Kod Mayera su na Zimskim olimpijskim igrama 2002. nađene torbe sa krvnom plazmom i injekcijama, a zbog sumnji u ilegalne transfuzije krvi treneru je zabranjeno prisustvo na Igrama sve do 2010. Ipak, to ga nije spriječilo da u Torinu zatraži akraditaciju za Igre, koja mu je odbijena, a u petak naveče viđen je u Austrijskoj kući u Sestriereu.

Italijanska policija je potom izvela prvu raciju u historiji Olimpijskih igara, a pretražene su prostorije i službeni automobili u Pragelatu i San Sicariu koje koristi austrijska reprezentacija u biatlonu i skijaškom trčanju.

Racija je trajala oko tri sata, a izvedena je na zahtjev Međunarodnog olimpijskog odbora i Međunarodne anti-dopinške agencije (WADA) kojima je bila sumnjiva nazočnost suspendiranog austrijskog trenera Walthera Mayera.