Obišli smo gradilište
72

Iskopni radovi na olimpijskom bazenu u Mostaru pri kraju, uskoro se betonira temeljna konstrukcija

G. Š.
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Nakon više od mjesec dana mrtvila na gradilištu budućeg olimpijskog bazena u Mostaru ponovno su se zahuktali radovi kako bi se izgubljeno vrijeme nadoknadilo, a kako Klix.ba saznaje za desetak dana bi se trebalo početi sa betoniranjem temeljne konstrukcije.
Da su ponovno intenzivirani radovi uvjerila se ekipa portala Klix.ba obilaskom terena gdje smo zatekli građevinske mašine koje rade na iskopnim radovima, koji su bili obustavljeni zbog nepostojanja potrebne dozvole za izmještanje trafostanice s tog lokaliteta.

Direktor Direkcija za izgradnju Kulturno sportskog centra u Mostaru Edin Prašo u čijoj nadležnosti je projekat izgradnje olimpijskog bazena, kaže da je radove na terenu privremeno onemogućio proces izmještanjem trafostanice i mnoštva podzemnih kablova, te nepostojanja jasnih nacrta podzemne infrastrukture na lokalitetu vojnog bivšeg objekta, što se moralo završiti prije ponovnog aktiviranja.

Razlog kašnjenja

"To nije bio jednostavan proces, ali je uspješno okončan i stvorili su se urbanistički uslovi, riješene su potrebne dozvole, preseljenje i prijenos su završeni, tako da je trafostanica preseljena, objekat je konačno iskopan i sad je gradilište ponovno aktiviralo", rekao je Prašo za Klix.ba.

Naglašava da zastoj u radovima koji se dogodio ne može biti odgovornost izvođača radova, nego investitora, odnosno okolnosti koje su se pojavile na terenu, te vjeruje da više neće biti nepredviđenih smetnji tokom radova na izgradnji ovog značajnog infrastrukturnog objekta.

"Trafostanica je uklonjena i svi kablovi su izmješteni, također je objekat Udruženja Sunce za djecu sa poteškoćama u razvoju preseljen i srušen, a još nam je na lokalitetu gradilišta ostao objekat Mašinske škole, koji zauzima malu površinu i na čijem se preseljenju radi", pojasnio nam je Prašo navodeći kako to neće usporavati ponovno aktivirane radove.

Dinamika radova

Tvrdi da dinamika radova na gradilištu lokaliteta Južni logor, koje će potpuno izmijeniti urbanističku sliku tog dijela grada, neće biti ugrožena.

"Iskopni radovi se već privode kraju i dinamika neće biti ugrožena. Došli su na kvotu poda, to je proces koji se brzo završava i uskoro očekujemo betoniranje temeljne konstrukcije", rekao je Prašo za Klix.ba, navodeći kako će taj dio radova biti vidljiv kroz narednih desetak dana.

Podsjetimo da se izgradnja olimpijskog bazena u Mostaru godinama bombastično najavljuje kao jedan od izuzetno važnih kapitalnih projekata, koji će biti od velikog značaja za čitavu BiH i da se od samog početka prati pod budnim okom javnosti.

Ugovoreni radovi

Ugovor za izvođenje prve faze radova koja podrazumijeva izgradnju konstrukcije, krova i fasade je 6. septembra prošle godine sklopljen između širokobriješke građevinske firme Hering i Grada Mostara, prema kojem su radovi trebali početi u roku od 30 dana, ali su ti rokovi probijeni.

Nakon toga uz obrazloženje da se kasni zbog izmještanja objekata sa tog lokaliteta, radovi su zvanično počeli 15. novembra 2023. godine, a prema potpisanom ugovoru trebaju biti završeni u roku od 18 mjeseci, odnosno do 5. maja 2025. godine.

Međutim, kako su u augustu 2022. godine čelnici Mostara i Vlade FBiH uz svečanu ceremoniju ozvaničili početak radova na lokalitetu Južni logor, kad je na teren izvezen bager uz koji su se zvaničnici fotografirali, a nakon toga se na terenu ništa nije radilo, a početak radova pretvorio u pravu trakavicu, mnogi su izgubili povjerenje u vjerodostojnu implementaciju projekta, ali i javno iskazali razočarenje brojnim peripetijama.

Investivija teža od 20 miliona KM

Izgradnja olimpijskog bazena je investicija koja će premašiti 20 miliona KM i radit će se u dvije faze, a planirani rok izgradnje je dvije godine od uvođenja izvođača radova.

Prva faza radova se odnosi na izgradnju konstrukcije, krova i fasade olimpijskog bazena, u vrijednosti od 11 miliona KM, za šta je devet miliona KM osigurano iz federalnog budžeta, a ostatak iz gradske kase Mostara. Za drugu fazu radova kako nam je ranije kazano, planira se raspisati konkursa prije nego se prva faza završi, tako da se radovi nastave bez prekida i cijela priča bude okončana do kraja 2025. godine.

Pod reflektorima javnosti

Važno je napomenuti da se izgradnja olimpijskog bazena u Mostaru prati pod reflektorima javnosti od samog početka, jer je mlada plivačica Lana Pudar osvojila svijet svojim uspjesima kao maloljetna djevojka, a koja u rodnom gradu nema olimpijskog bazena.

Svjetska je juniorska prvakinja u plivanju na 100 i 200 metara stilom delfin, a trenirajući u bazenima drugih gradova u zemlji i regionu, ova Mostarka i najbolja bh. plivačica je danas ponovno u fokusu svjetske javnosti, jer osvojila i treće mjesto na Svjetskom prvenstvu u vodenim sportovima koje se održava u katarskoj Dohi, čime je ostvarila najveći uspjeh u karijeri, ali i dalje čeka na izgradnju olimpijskog bazena u svom rodnom Mostaru.