sport
1

Hermin Garić, mladić koji je u kolicima završio maraton: Cilj su mi Olimpijske igre

Klix.ba
Hermin Garić
Hermin Garić
Bosanac Hermin Garić, koji je uspješno završio maraton u New Yorku u invalidskim kolicima, putem Skypa je govorio za televiziju Al Jazeera Balkans.

O Gariću, njegovoj upornosti i nevjerovatnoj snazi volje, portal Klix.ba je pisao prošle godine. Ovaj rođeni Zavidovićanin povrijeđen je u granatiranju njegovog grada 1994. godine. Dok je sa roditeljima bježao u sigurniju kuću, granata je eksplodirala nedaleko od njega i ranila ga u leđa.

Da stvar bude još gora, vozilo hitne pomoći, koje ga je trebalo prevesti do bolnice, se prevrnulo u potok, a Herminu je u toj nesreći povrijeđena kičmena moždina. Prije 13. godina je otišao u SAD i počeo se baviti sportom.

"Nakon dolaska u SAD sam bio u depresiji, boravio sam u kući, igrao igrice i gledao TV. Prijatelj koji je također u kolicima mi je predložio da počnem rekreacijom. Okušao sam se u košarci i bolje sam se osjećao, depresija je nestala", počeo je Hermin svoju priču.

Baveći se košarkom zainteresovao se za utrke u kolicima, a trenutno je možda i najbolji u svom okruženju.

"Utrkama u kolicima se bavim od 2005. godine i trenutno sam možda i najbolji u državi New York. Ne bih rekao da ima neko brži od mene u ovom trenutku", kazao je Garić.

Prva sportska kolica je osvojio nakon što je završio utrku u Utici 2005. godine.

"Bilo je to takmičenje u kojem je utrku trebalo završiti za manje od 2 sata i 15 minuta. Ja sam tada kao petnaestogodišnjak uspio stići na cilj za 1 sat i 16 minuta, pa sam nagrađen sportskim kolicima", rekao je Hermin.

Kada su ta kolica postala mala za njega, dobijao ih je od prijatelja te se nastavio baviti sportom koji mu se svidio. U onome što radi ima veliku podršku porodice.

"Ovo je poprilično skup sport. Danas imam kolica koja vrijede oko 4.500 dolara. Ona su veoma lagana i imaju točkove od karbonskih vlakana te su namijenjena za utrke. Volim ovaj sport, a roditelji su me uvijek podržavali u onome što radim. Želio bih napraviti karijeru u ovom sportu", izjavio je Garić.

Ovaj mladić studira socijalni rad, a želja mu je pomoći osobama koje su u situaciji u kojoj je on ranije bio.

"Ne znam tačno čime ću se baviti, ali želim pomagati ljudima sličnim meni, možda budem trener, savjetnik ili spiker", kazao je on.

Želja mu je da nastupi na Olimpijskim igrama.

"Tri godine nisam nastupao kao profesionalac. Sada morma pronaći trenera i početi trenirati po rasporedu. Trenutno treniram sam, guram kolica i dižem tegove, ali to mora biti ozbiljnije. Olimpijske igre su mi glavni cilj", istakao je Garić.

Novinara Al Jazeere Balkans je zanimalo za koga će navijati u Brazilu.

"Bosanac u meni hoće da navijam za BiH", jasan je bio Gerić.